Napi Elixír a testnek és a léleknek


Az egészség nem csoda, hanem tudás és cselekvés kérdése. A holisztikus gyógyulás alapja a megértés.

A Napi Elixír olyan ismeretterjesztő írásokat kínál, amelyek nemcsak a fizikai jóllét, hanem a motiváció és a belső harmónia megteremtésében is segítség lehet.

Amitől vakaródzol és puffadsz: hisztamin a tányérodon

Fejfájás, viszketés, puffadás? Nem biztos, hogy a pollen vagy a glutén a hibás – lehet, hogy a sajtod!

Bevezető

A hisztaminintolerancia nem allergia, de olyan tüneteket okozhat, mint egy allergiás reakció. A lényeg, hogy a szervezeted nem tudja rendesen lebontani a hisztamint, ami egy természetes anyag – ott van az ételekben, és a tested is termeli.

Hisztamin = jel átvívó molekula (neurotranszmitter és gyulladáskeltő anyag), amit a szervezet allergiás vagy immunválasz során is használ. Normál esetben a DAO enzim (diamino-oxidáz) lebontja, de ha ez nem működik jól, akkor felhalmozódik, és jönnek a tünetek.

A hisztaminintolerancia, más néven enterális hisztaminózis vagy az étrendi hisztaminnal szembeni érzékenység, egy olyan rendellenesség, amely a bevitt hisztamin metabolizmusának károsodott képességével jár, és amelyet a 21. század elején írtak le. Bár a hisztamin intolerancia iránti érdeklődés az utóbbi években jelentősen megnőtt, még mindig több tudományos bizonyítékra van szükség ahhoz, hogy segítsen meghatározni, diagnosztizálni és klinikailag kezelni ezt az állapotot.

Történet

2011-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) kiadott egy tudományos jelentést, amelyben figyelmeztetett, hogy az Európai Unió országaiban forgalmazott élelmiszerekben található biogén aminok szintje továbbra is kockázatot jelenthet a fogyasztók egészségére ( forrás ). Közülük a hisztamin a legnagyobb toxikus potenciállal rendelkezik, a tiraminnal együtt, ezért nagy érdeklődésre tart számot az élelmiszerbiztonság szempontjából. A túlzott hisztaminbevitel káros hatásait, amelyeket először több mint 60 évvel ezelőtt írtak le, kezdetben scombroid halmérgezésnek vagy scombrotoxicosisnak nevezték, mivel az ebbe a családba tartozó halak fogyasztásával hozható összefüggésbe, de az állapotot ma hisztamin-intoxikációnak vagy hisztamin-mérgezésnek nevezik.

Az utóbbi években egy másik, a hisztaminbevitelhez kapcsolódó rendellenességet is leírtak, amely enzimatikus hiányosságból ered. Bizonyos egyének képtelensége a hisztamin metabolizálására /lebontására/ (forrás) a bélben, ami érzékenységet eredményez az élelmiszerekben található normál vagy akár alacsony hisztaminszinttel szemben, segíthet megmagyarázni a hisztamin-intoxikacióval történelmileg összefüggő bizonytalanságok egy részét.

Az elmúlt évtizedben a hisztamin intolerancia társadalmi és tudományos elismerést kapott, és a kutatók érdeklődése a rendellenesség vizsgálata iránt jelentősen megnőtt. (forrás)

Na de, mi is az a hisztamin valójában?

A hisztamin egy természetes hírvivő molekula, amely kulcsszerepet játszik az immunrendszer (forrás)kommunikációjában. Elsősorban akkor aktiválódik, amikor a szervezet veszélyt érzékel – például egy allergén jelenlétében. Bár többféle feladatot is ellát a szervezetben, legismertebb az allergiás és anafilaxiás reakciók kiváltásában betöltött szerepéről.

Egy allergiás reakció során a szervezet túlreagál egy egyébként ártalmatlan idegen fehérjére (például pollenekre vagy állatszőrre). Ekkor az immunrendszer beindítja a hisztamin felszabadítását, ami különféle tüneteket vált ki. Enyhébb esetekben ez csak helyi panaszokat okoz, súlyosabb esetben azonban anafilaxiás (forrás) sokk is kialakulhat – ez már életveszélyes állapot.

A hisztamin elsősorban az úgynevezett hízósejtekben (a fehérvérsejtek egy típusa) és a bazofilekben (szintén immunsejtek) raktározódik. (forrás) Ezek a sejtek elszórva találhatók meg a szervezetben, különösen:

·      A bőr alatt,

·      Vér- és nyirokerek mentén,

·      Az idegrendszerben,

·      A tüdő és a bélrendszer környezetében.

Mi történik, amikor a hisztamin dolgozni kezd?

A hisztamin hatása attól függ, hogy mely receptorokhoz kapcsolódik a szervezetben. Négy különböző hisztaminreceptort ismerünk – ezek különböző funkciókat irányítanak.

H1 receptorok – A klasszikus allergiás válaszok motorjai

A H1 receptorok az egész testben megtalálhatók: idegsejtekben, erekben, légutakban. Aktiválásuk a jól ismert allergiás tüneteket okozza:

·      Viszketés,

·      Értágulat, kipirulás,

·      Vérnyomáscsökkenés,

·      Szapora pulzus,

·      Orrfolyás, tüsszögés, nehézlégzés.

De nemcsak az allergiás válaszokban vesznek részt. Szerepük van az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásában, az étvágyban, a hőháztartásban, sőt még az emlékezésben és a tanulásban is.

H2 receptorok – Az emésztés mesterei

Ezek főleg a gyomor savtermelő sejtjeiben találhatók, de jelen vannak a szívben és a simaizomszövetekben is. Aktiválódásuk hatásai:

·      Gyomorsavtermelés fokozása,

·      Étvágy, emésztés elősegítése,

·      Kipirulás, vérnyomáscsökkenés,

·      Nyálkahártyák ingerlése.

H3 receptorok – A központi idegrendszer szabályozói

A H3 receptorok elsősorban az agyban, az idegsejtekben találhatók. Szabályozzák a hisztamin és más idegi ingerület átvívó anyagok – például dopamin, noradrenalin – felszabadulását. (forrás) Ezen receptorok gátlása jelenleg is kutatás tárgya neurodegeneratív betegségek (mint például Alzheimer-kór) kezelésében.

H4 receptorok – Az immunválasz finomhangolói

A H4 receptorokat a csontvelőben és az immunsejtek előalakjaiban találjuk meg. Ezek fontos szerepet játszanak a gyulladásos és autoimmun folyamatok szabályozásában – így célpontjai lehetnek a jövő gyulladásgátló terápiáinak is.(forrás)

Milyen betegségek kapcsolódnak a hisztaminhoz?

A hisztamin kulcsfontosságú tényező a következő allergiás állapotokban:(forrás)

  • Ekcéma (atópiás dermatitisz), psoriazis: viszketéssel és bőrpírral járó krónikus bőrgyulladás.

  • Kontakt dermatitisz: bőrreakció bizonyos anyagokkal való érintkezésre (pl. nikkel, illatanyagok).

  • Allergiás rhinitis (szénanátha): orrfolyással, tüsszögéssel és szemviszketéssel járó reakció.

  • Allergiás asztma: a légutak gyulladásával és szűkülésével járó betegség.

  • Allergiás kötőhártya-gyulladás: a szemfehérje duzzanata és irritációja allergének hatására.

Milyen tünetekkel jelentkezhet a hisztaminintolerancia?

Gyakori, hogy az emberek össze-vissza járják az orvosokat, mire rájönnek, hogy a hisztamin a ludas. Hiszen a tünetek komoly átfedésben vannak, más betegségek tüneteivel.

Hisztaminintolerancia esetén a szervezet nem képes megfelelően lebontani a hisztamint, ezért az felhalmozódik. Ennek oka lehet a lebontó enzimek (pl. DAO enzim) hiánya vagy csökkent működése.

A változatos tünetek lehetnek:

·       emésztési problémák

·       hasi, alhasi fájdalom, görcsök

·       hasmenés

·       székrekedés

·       puffadás

·       hányinger, hányás

·       fejfájás vagy migrén

·       orrdugulás vagy fül és arcüregproblémák

·       légzőszervi problémák, nehézlégzés

·       fáradtság

·       viszkető, gyulladt bőr

·       csalánkiütés, psoriasis, ekcéma

·       szabálytalan menstruációs ciklus, görcsök

·       gyomorgörcsök

·       szöveti duzzanat

·       magas vérnyomás

·       szabálytalan szívverés

·       szorongás, pszichés zavarok

·       nehézség a testhőmérséklet szabályozásában

·       szédülés

(forrás)

 

Miért nem tudja valaki lebontani a hisztamint?

1.    Alacsony DAO enzim szint (genetikai vagy szerzett)

2.    Gyógyszerek blokkolják a DAO működését (pl. fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, antidepresszánsok)

3.    Bélproblémák (IBS, SIBO, Crohn), ahol a DAO termelődés zavart szenved

4.    Túl sok hisztamin bevitele az étrenden keresztül

Most álljunk meg egy pillanatra és ismerkedjünk meg, ezzel a DAO-enzimmel.

A DAO enzim teljes neve: diamino-oxidáz.

Ez egy fehérjebontó enzim, ami kifejezetten a hisztamin lebontásáért felelős, különösen az étellel bejutó hisztamin esetében.

A szervezeted ezzel „semlegesíti” a túlzott mennyiségű hisztamint, mielőtt az allergiaszerű tüneteket okozna (pl. kiütés, hasmenés, fejfájás, vagy a fentebb felsoroltak bármelyike).

Főleg a vékonybél nyálkahártyájában termelődik, kisebb mennyiségben a:

  • Vastagbélben

  • Vesében

  • Placenta (terhesség alatt különösen aktív!)

  • Agyban – de itt inkább más hisztaminbontó enzimek, mint a HNMT működnek

Fontos: A DAO enzim legfőbb feladata az étellel érkező hisztamin lebontása a bélrendszerben.

Tehát akkor a szerepe a DAO-nak!

1. Hisztamin lebontás:

A DAO a táplálékból származó hisztamint lebontja, még mielőtt bekerülne a véráramba így megelőzi a tüneteket.

2. Védelem a hisztamin-túlterhelés ellen:

Ha a DAO nem működik jól a hisztamin felszívódik jönnek a tünetek: bőrpír, puffadás, fejfájás, viszketés stb.

3. Gyulladáscsökkentés:

Közvetve a DAO gátolja a hisztamin által kiváltott gyulladásos folyamatokat a belekben.

Mi történik, ha kevés a DAO enzim?

Ez az állapot a hisztaminintolerancia:

·      A szervezeted nem tudja elég gyorsan lebontani a hisztamint

·      Ez felhalmozódik, és olyan, mintha „allergiás” lennél

·      Tünetek jönnek: fejfájás, orrfolyás, csalánkiütés, hasmenés, puffadás, szívdobogás, szorongás stb.

Okai lehetnek:

·      Genetikai DAO-hiány

·      Bélgyulladás, IBS, Crohn

·      DAO-gátló gyógyszerek (pl. ibuprofen, antidepresszánsok)

·      Gyulladt, sérült bélfal nem termel elég DAO-t

 

Tehát DAO enzim a bélfalad titkos fegyvere a hisztamin ellen. Ha jól működik, simán lebontja a kajából jövő hisztamint. Ha gyenge, akkor jönnek a tünetek, aztán vakaródzunk és puffadunk vagy görcsölünk.

Diagnózis – nem olyan egyszerű:

Nincs rá hivatalos „hisztaminintolerancia-teszt"(legalábbis én nem találtam).

Amit lehet, amit találtam, ezt is leginkább magánlaborokban:

DAO enzim szint mérése vérből ami

  • Hisztaminszint mérésére (nem túl megbízható)

  • Eliminációs diéta (hisztaminmentes étrend 2–4 hétig, majd visszaterhelés)

DAO enzim-gátló gyógyszerek a teljesség igénye nélkül–kategóriák szerint:

1. Fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, NSAID-ok:

·      Aspirin (acetilszalicilsav tartalmú gyóygszerek)

·      Ibuprofen (Algoflex, Nurofen stb.)

·      Diclofenac (Cataflam, Voltaren)

·      Naproxen (Aleve)
Ezek ugyan gyulladást csökkentenek, de közben DAO-gátlók is lehetnek.

 

2. Antidepresszánsok, pszichiátriai szerek:

·      Amitriptylin (Elavil)

·      Doxepin

·      Sertralin, Fluoxetin (Zoloft, Prozac)

·      MAO-gátlók (monoamin-oxidáz inhibitorok – klasszikus hisztaminbontás-blokkolók!)

 

3. Vérnyomáscsökkentők:

·      Verapamil, Amlodipin, Metoprolol – egyes kalciumcsatorna-blokkolók és béta-blokkolók
Nem mindenkinél okoz gondot, de hajlamosíthatnak hisztamin-felhalmozódásra.

 

4. Antibiotikumok:

·      Ciprofloxacin

·      Clavulánsavval kombinált amoxicillin (pl. Augmentin)

·      Isoniazid (TBC-ellenes gyógyszer)

 

5. Mucolyticumok (nyákoldók), megfázás elleni szerek:

·      Acetylcystein (ACC, Fluimucil stb.) – fokozhatja a hisztamin-felszabadulást

·      Dextrometorfán, pseudoefedrin – köhögéscsillapítók, orrdugulás elleni szerek

 

6. Antihisztaminok (igen, meglepő módon néhány!):

·      Néhány H2-receptor-blokkoló (pl. ranitidin) paradox módon csökkenti DAO-t, miközben csillapítja a hisztamin hatását.
Nem minden antihisztamin árt, de némelyik összezavarhatja a rendszert.

 

7. Fogamzásgátlók, hormonális készítmények:

·      Ösztrogénalapú fogamzásgátlók gátolhatják a DAO működését (ezért a nők hajlamosabbak a hisztamin-túltöltésre bizonyos ciklusfázisokban)

 

Tipp:

Mindig nézd át a gyógyszereid nevét, hatóanyagát, és egyeztess szakemberrel, ha hisztaminintoleranciád van. Sokszor érdemes alternatív készítményre váltani, ami nem gátolja a DAO-t.

Mit lehet tenni?

1.    Hisztaminban szegény étrend – kulcsfontosságú.

2.    DAO enzim kiegészítő (pl. Daosin kapszula)De rengeteg jó táplálékkiegészítő kapható.

3.    Probiotikumok, de nem mindegyik jó (kerülni kell a hisztamintermelő törzseket, pl. Lactobacillus casei!)

Kerülendő törzsek (hisztamintermelők!):

  • Lactobacillus casei

  • Lactobacillus bulgaricus

  • Lactobacillus helveticus

Javasolt törzsek (hisztamint bontók / nem termelők):

  • Bifidobacterium infantis

  • Bifidobacterium longum

  • Lactobacillus rhamnosus GG

  • Lactobacillus plantarum

  • Saccharomyces boulardii (élesztőgomba, nagyon hasznos!)

 

4.    Bélfal regenerálás és DAO támogatás:

·       L-glutamin – bélfalgyógyító

·       Cink-karnozin, Réz, DAO enzim támogatás (forrás)

·       B6-vitamin – DAO működéshez kell

·       Quercetin, bromelain – természetes antihisztaminok

·       Omega-3, kurkuma, kamilla – természetes gyulladáscsökkentők

 

5.    Stresszcsökkentés – hisztamin felszabadulását a stressz is fokozza.

·       Meditációk

·       Agykontroll

·       Mindfulness

·       Sportolás

·       Séta

A hisztaminérzékenység esetén kerülendő ételcsoportok, hisztaminszint megjelöléssel:

 

Magas hisztaminszintű ételek – erősen kerülendők:

·      Érlelt sajtok (pl. parmezán, camembert, rokfort, minél érettebb) – magas

·      Szalámi, kolbász, sonka, bacon (füstölt)– magas

·      Konzervhalak (tonhal, szardínia, makréla) – magas

·      Füstölt halak és húsok (pl. füstölt lazac) – magas

·      Savanyú káposzta, kovászos uborka (erjesztett)– magas

·      Alkoholos italok (bor, pezsgő, sör) – magas

·      Ecet és ecetes termékek – magas

·      Maradék ételek (pl. előző napi hús, hal) – magas

 

 Közepes hisztaminszintű ételek – egyéni érzékenységtől függően kerülendők:

·      Paradicsom – közepes

·      Spenót – közepes

·      Padlizsán – közepes

·      Avokádó – közepes

·      Csokoládé, kakaó – közepes

·      Eper, málna, banán, ananász – közepes

·      Diófélék (pl. dió, mogyoró, kesudió) – közepes

·      Hagymák - közepes

 

Hasznos tipp:

Minél frissebb kevésbé feldolgozott az étel, annál alacsonyabb a hisztaminszint.

A gyors hűtés, az azonnali elfogyasztás és a fagyasztás segíthet a hisztaminképződés csökkentésében.

Most akkor nézzük egy kicsit részletesebben:

Hüvelyesek és zöldségek hisztaminérzékenyeknek

🟢 Jól toleráltak:
– Krumpli
– Édesburgonya
– Fejes káposzta
– Kelkáposzta
– Brokkoli
– Karfiol

🟡 Egyéni érzékenység esetén óvatosan:
– Zöldborsó
– Zöldbab
– Kukorica (friss formában)

🔴 Gyakori tünetkiváltók, inkább kerülendők:
– Bab (fehér, vörös, tarka)
– Csicseriborsó
– Sárgaborsó
– Savanyú káposzta
– Spenót

Gyümölcsök hisztaminérzékenyeknek

🟢 Jól toleráltak:
– Alma
– Körte
– Cseresznye
– Meggy
– Áfonya

🟡 Egyéni érzékenység esetén óvatosan:
– Banán
– Szőlő
– Görögdinnye
– Sárgadinnye

🔴 Gyakori tünetkiváltók, inkább kerülendők:
– Narancs
– Citrom
– Mandarin
– Kiwi
– Eper
– Málna

Fűszerek hisztaminintoleranciában

🟢 Jól toleráltak:
– Petrezselyem
– Bazsalikom (friss)
– Kapor
– Majoranna
– Oregánó (friss vagy morzsolt, nem túl régi)
– Fokhagyma (frissen, nem por!)
– Kurkuma
– Gyömbér (friss)
– Szerecsendió (kis mennyiségben)

🟡 Óvatosan, egyéni reakciók figyelése ajánlott:
– Kömény
– Római kömény
– Fahéj
– Zsálya
– Borsikafű
– Rozmaring
– Szegfűszeg

🔴 Kerülendő fűszerek:
– Feketebors
– Csípős paprika (chili, cayenne, kapszaicin tartalmúak)
– Mustármag
– Curry keverékek (többféle komponens + gyakran tartósítva)
– Szárított hagymapor, fokhagymapor (hisztaminfelszabadítók)
– Vegeta, ételízesítők, levesporok (adalékanyagok miatt)

Olajok és zsírok hisztaminintoleranciában

🟢 Jól toleráltak:
– Extra szűz olívaolaj
– Kókuszolaj (hidegen sajtolt)
– Ghí (tisztított, és adalékmentes vaj)
– Disznózsír (adalékmentes, nem füstölt)
– Lenmagolaj (frissen, hűtve)
– Kendermagolaj (hidegen sajtolt, hűtve)

🟡 Óvatosan:
– Napraforgóolaj (finomított formában nem ideális)
– Repceolaj (csak hidegen sajtolt, kis mennyiségben)
– Mogyoróolaj
– Szezámolaj

🔴 Kerülendők:
– Margarin
– Hidrogénezett növényi olajok
– Többszörösen hevített sütőolaj
– Füstölt zsírok vagy zsíros hús sütéséből visszamaradt olaj

 

Italok és édesítők – hisztaminérzékenyeknek

🟢 Jól tolerált italok és édesítők:
– Szénsavmentes ásványvíz
– Tisztított (szűrt) víz
– Rizstej (adalékmentes)
– Kókuszvíz (friss, nem dobozos)
– Tiszta juharszirup
– Eritrit
– Stevia (tisztított kivonat)
– Glükóz (szőlőcukor)

🟡 Egyéni érzékenységtől függően:
– Zabital (ha gluténmentes és friss)
– Mandulatej (adalékmentes)
– Méz (kis mennyiségben, inkább nyersen)
– Teák: rooibos, kamilla, mate – változó tolerancia
– Gyümölcslevek (frissen facsart, nem citrus!)

🔴 Kerülendők:
– Alkohol minden formája (vörösbor, sör = különösen tilos)
– Koffeines italok (kávé, energiaital, kóla)
– Fekete tea, zöld tea (hisztaminfelszabadítók lehetnek)
– Cukor (fehér kristálycukor)
– Fruktózszirup, glükóz-fruktóz szirup
– Mesterséges édesítők (aszpartám, aceszulfám-K, szacharin)

 Élelmiszer-adalékanyagok – általában DAO-gátlók vagy hisztaminfelszabadítók

🔴 Kerülendő adalékanyagok:
– Nátrium-benzoát (E211)
– Kálium-szorbát (E202)
– Szulfitok (E220–E228)
– Glutamátok (E620–E625, pl. nátrium-glutamát – MSG)
– Tartrazin (E102)
– Aszpartám (E951)
– Nitritek, nitrátok (E249–E252)
– Színezékek, főleg az azo-színezékek (E110, E124 stb.)
– Propil-gallát (E310)
– BHA, BHT (E320, E321)

Ezek közül sok DAO-gátlóként működik, tehát akadályozza a hisztamin lebontását a szervezetben.

 

Gluténmentes + hisztaminbarát alapanyagok

🟢 Ajánlott gluténmentes, hisztaminbarát élelmiszerek:
– Fehér rizs
– Barna rizs (óvatosan, ha penészesedett tárolás volt)
– Quinoa
– Hajdina
– Köles
– Amaránt
– Tápióka
– Burgonya
– Édesburgonya
– Kukorica (friss, nem konzerv!)
– Rizsliszt, kukoricaliszt, tápiókaliszt
– Kókuszliszt
– Zabpehely (gluténmentes tanúsítvánnyal!)

🔴 Kerülendők (gluténmentes, de nem hisztaminbarát):
– Szójaliszt
– Csicseriliszt
– Babliszt, bab, borsó, hüvelyesek minden formában
– Savanyított tészták, kovásszal készült gluténmentes kenyerek (erjedés miatt)
– Feldolgozott GM termékek adalékanyagokkal

 

🟢 Jól tolerált tejtermékek (ritka kivételként)

– Friss, pasztőrözött tej (tehén, kecske – csak rövid időn belül fogyasztva)
Laktózmentes tej (ha nincs más érzékenység)
Friss túró (max. 1 napos, natúr, adalékmentes)
Ghee (tisztított vaj – hisztaminmentes, ha jól készítik)
Növényi alternatívák (nem fermentált!): rizstej, kókusztej, mandulatej (adalékmentesen)

Fontos: ezek is csak akkor működnek, ha tényleg frissek, és nincs más intolerancia (pl. kazeinallergia, tejfehérje-allergia).

 

🟡 Közepes rizikójú tejtermékek (egyéni toleranciafüggő)

Kefir (élőflórás, de erjedt = problémás lehet)
Natúr joghurt (nem gyümölcsös! – rövid ideig erjesztett formában van, kis mennyiségben bírható lehet)
Tejszín (friss, pasztőrözött)
Író (friss, natúr, adalékmentes)
Mascarpone, ricotta (friss formában kis mennyiségben)
Vaj (ha nem sós és nem többnapos)

Figyeld a saját tested! Van, aki a natúr joghurtot simán bírja, másnál beindítja a lavinát.

 

🔴 Kerülendő tejtermékek (hisztaminbomba kategória)

Érlelt sajtok: parmezán, camembert, gouda, cheddar, trapista stb.
Füstölt sajtok
Gyümölcsjoghurtok (fermentált + gyümölcs + cukor + aroma = kombinált támadás)
Ízesített kefírek
Savanyított tejtermékek (pl. aludttej)
Feldolgozott tejtermékek (kockasajt, ömlesztett sajt, sajtrúd stb.)
Növényi „joghurtok” fermentált változatai (pl. szójajoghurt, kókuszjoghurt élőflórával)
Tejpor, sűrített tej, UHT tej (hőkezelt, oxidált fehérjék gyakori tünetkiváltók)

 

A hisztaminérzékenység és a tejtermékek nem jó barátok.

Minél frissebb és kevésbé fermentált, annál esélyesebb, hogy tolerálható.

Az érlelés, erjesztés, füstölés, aromásítás = egyértelmű ellenség.

Húsok, amelyek egyszerre gluténmentesek és hisztaminbarátok:

🟢 Jól toleráltak (ha frissek, nem pácoltak, nem vákuumozottak):
– Csirkemell, csirkecomb (friss, nem darált)
– Pulykamell, pulykacomb
– Nyúl
– Bárány (frissen vágva)
– Friss hal (helyben fogott, aznap fogyasztva)
– Friss belsőségek: máj, szív (ritkán, frissen)
– Friss tojás (nem főtt tárolt, hanem napos, házi, jól főzve)

🔴 Kerülendők:
– Darált hús (mire a boltba kerül, már tele van hisztaminnal)
– Vákuumcsomagolt húsok
– Füstölt, pácolt, szárított húsok
– Kolbász, virsli, felvágott
– Konzervhús, halrudacska, halpogácsa
– Feldolgozott vagy adalékos húsipari termékek (glutént és DAO-gátlót is tartalmazhatnak!)

 

Tehát: a hús maga gluténmentes, csak az ipari feldolgozás során kerülhet bele glutén vagy DAO-gátló adalék, viszont a tárolás alatt felgyűlik benne a hisztamin.

A belsőségek (máj, vese, szív, nyelv, pacal stb.) valóban gluténmentesek, viszont hisztaminérzékenység esetén már sokkal kényesebb a helyzet.

 

Belsőségek hisztaminintolerancia szempontjából

🟢 Jól tolerálható (csak frissen és gyorsan feldolgozva!)

Csirkemáj, pulykamáj: ha közvetlenül vágás után főzöd meg, még elmehet kis mennyiségben
Szív (csirke, pulyka, marha): izomszövet, nem annyira hajlamos hisztaminképződésre
Tojássárgája: nem belsőség, de sokszor ide sorolják – általában biztonságos

🟡 Közepes rizikó – egyéni érzékenység függvénye

Sertésmáj
Marhamáj
Sertésnyelv
Marhanyelv

🔴 Kerülendő / gyakori tünetkiváltók

Pacal (marha gyomor): hosszan áll, hosszan fő – hisztaminbomba
Vese (sertés, marha): bomlásnak erősen kitett, sok bomlástermék
Vér, véres hurka, disznósajt: mikrobiológiailag és hisztamin szempontból is problémás
Belsőségekből készült feldolgozott ételek (pl. májas, kenőmájas, májkrém, hurka, resztelt máj): tele adalékkal + gyakran fűszeresek

Ha frissen vágott belsőségről van szó (pl. háztáji csirkemáj, aznap megfőzve), kis mennyiségben próbálható.

Ha üzletben kapható, vákuumcsomagolt, állott, akkor már nem éri meg a kockázatot.

A máj különösen gyorsan hisztamint termel, főleg ha állni hagyod, hűtés nélkül, vagy túlfőzöd.

A pacal már eleve szinte mindig piros zónás.

Szóval: a belsőségek gluténmentesek, de csak szigorúan frissen lehet esetleg próbálkozni velük – különben a hisztaminszintük az egekben lesz.

És majdnem kimaradt a (szinte) mindenki kedvence:

Feketekávé (koffeines kávé) és DAO

🔴 DAO szempontból problémás:

·      Nem tartalmaz hisztamint, de hisztaminfelszabadító: serkenti a hízósejteket, hogy hisztamint engedjenek ki.

·      Gátolhatja a DAO enzimet közvetetten, főleg nagy mennyiségben vagy éhgyomorra.

·      Gyomorsavat is fokoz, ami irritálhatja a bélfalat  ez tovább csökkentheti a DAO-termelést.

Tehát a feketekávé hisztaminérzékenyeknél gyakori tünetkiváltó: szívdobogás, szorongás, gyomorfájás, bőrtünetek is jöhetnek.

 

Cikóriakávé és DAO

🟡/🟢 Egyéni tolerancia mellett általában jól viselhető:

·      Cikória gyökér nem tartalmaz koffeint, és nincs ismert DAO-gátló hatása.

·      Tartalmaz inulint (prebiotikum) jó a bélflórának, közvetve segítheti a DAO-termelést.

·      Nincs direkt hisztaminfelszabadító hatása, de érzékenyeknél puffasztó lehet a benne lévő rostok miatt.

Hisztaminérzékenyeknél sokkal jobb alternatíva, de figyelni kell a bélreakciókra (főleg ha SIBO vagy IBS is jelen van).

És végül, de nem utolsósorban jöjjenek a kedvenceim:

Gyógynövények, amelyek TÁMOGATHATJÁK a DAO működését

🟢 Ezek vagy csökkentik a hisztaminszintet, vagy segítenek a bélfal regenerálásában, ami elősegíti a DAO enzim termelődését:

DAO-t támogató vagy közvetve hasznos gyógynövények:

·      Csalánlevél
Enyhe antihisztamin hatás, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó – támogatja a kiválasztást

·      Kvercetin-tartalmú növények:
Vöröshagyma héj (nem a hagyma maga!)
Zsálya, kakukkfű, kapribogyó
A kvercetin természetes hisztaminfelszabadulás-gátló

·      Kamilla (enyhe – egyéni tolerancia!)
Gyulladáscsökkentő, segítheti a nyálkahártya regenerálódását

·      Borsmenta
Simítja a beleket, csökkenti az irritációt – kis mennyiségben segíthet

·      Gyömbér
Gyulladáscsökkentő, segíti az emésztést, enyhe DAO-támogató hatás

·      Kurkuma (kurkumin)
Erős gyulladáscsökkentő, támogatja a bélflóra és nyálkahártya állapotát

·      Máriatövis (szilimarin)
Májvédő, antioxidáns – a hisztamin kiürítését támogatja

·      Zsurló, édesgyökér (deglicirrizált!)
Nyálkahártya-regenerálók, segíthetnek közvetve

 

Gyógynövények, amelyek GÁTOLHATJÁK a DAO-t vagy FOKOZZÁK a hisztamint

🔴 Ezek vagy DAO-gátló vegyületeket tartalmaznak, vagy hisztaminfelszabadítók – tehát kerülendők hisztaminérzékenység esetén:

  • Orbáncfű
    DAO-gátló + számos gyógyszerrel kölcsönhatásba lép

  • Zöld tea, fekete tea
    Hisztaminfelszabadító + koffein = nem jó kombó

  • Citrushéj-olajak (pl. narancs, citrom héja)
    Magas hisztaminfelszabadító potenciál

  • Fahéj
    Sokan rosszul reagálnak rá – gyakori allergén keresztreakció

  • Echinacea (kasvirág)
    Immunserkentő, de allergizálhat és fokozhatja a hisztaminreakciókat

  • Macskakarom, és ginseng
    Erősen stimuláló hatásúak, fokozhatják a hisztaminfelszabadulást

  • Szegfűszeg
    Aromás, de DAO-gátlónak számít egyes források szerint

Ha hisztaminérzékeny vagy, nem minden gyógynövény barát. Lehet, hogy a „természetes” nem automatikusan jó. Figyeld magad, tesztelj óvatosan, és mindig friss vagy jól ismert forrásból használd őket!

Ha tetszett, amit olvastál kérlek oszd meg!
👉 Megosztás a Facebookon

««« Vissza a blogokhoz

FIGYELEM!

A honlapon megjelenő írások, nem feltétlenül, és nem minden esetben egyeznek a tulajdonos véleményével. Ismeretterjesztés célját szolgálják. A termékek ismertetése esetén a táplálékkiegészítők, az idevonatkozó szabályozás értelmében, NEM gyógyszerek, NEM gyógyhatású készítmények. A termékekről megjelenő, leírások, terméktapasztalatok, NEM orvosi, egészségügyi tanácsok, CSAK az egyén személyes tapasztalatát tükrözik. Az oldalon megjelenő írások EGYIKE SEM, orvosi, természetgyógyászi tanács. Kizárólag a megismerés célját szolgálja. Az itt megszerzett ismeretek NEM alkalmasak diagnózis, illetve öndiagnózis felállítására! Betegség esetén minden esetben keresse fel a megfelelő egészségügyi szakembert.

%

FIGYELEM!

A honlapon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.

Bármilyen felhasználásuk, kizárólag a honlaptulajdonos írásos engedélyével lehetséges!