Az egészség nem csoda, hanem tudás és cselekvés kérdése. A holisztikus gyógyulás alapja a megértés.
A Napi Elixír olyan ismeretterjesztő írásokat kínál, amelyek nemcsak a fizikai jóllét, hanem a motiváció és a belső harmónia megteremtésében is segítség lehet.
Bevezető
A hisztaminintolerancia nem allergia, de olyan tüneteket okozhat, mint egy allergiás reakció. A lényeg, hogy a szervezeted nem tudja rendesen lebontani a hisztamint, ami egy természetes anyag – ott van az ételekben, és a tested is termeli.
Hisztamin = jel átvívó molekula (neurotranszmitter és gyulladáskeltő anyag), amit a szervezet allergiás vagy immunválasz során is használ. Normál esetben a DAO enzim (diamino-oxidáz) lebontja, de ha ez nem működik jól, akkor felhalmozódik, és jönnek a tünetek.
A hisztaminintolerancia, más néven enterális hisztaminózis vagy az étrendi hisztaminnal szembeni érzékenység, egy olyan rendellenesség, amely a bevitt hisztamin metabolizmusának károsodott képességével jár, és amelyet a 21. század elején írtak le. Bár a hisztamin intolerancia iránti érdeklődés az utóbbi években jelentősen megnőtt, még mindig több tudományos bizonyítékra van szükség ahhoz, hogy segítsen meghatározni, diagnosztizálni és klinikailag kezelni ezt az állapotot.
Történet
2011-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) kiadott egy tudományos jelentést, amelyben figyelmeztetett, hogy az Európai Unió országaiban forgalmazott élelmiszerekben található biogén aminok szintje továbbra is kockázatot jelenthet a fogyasztók egészségére ( forrás ). Közülük a hisztamin a legnagyobb toxikus potenciállal rendelkezik, a tiraminnal együtt, ezért nagy érdeklődésre tart számot az élelmiszerbiztonság szempontjából. A túlzott hisztaminbevitel káros hatásait, amelyeket először több mint 60 évvel ezelőtt írtak le, kezdetben scombroid halmérgezésnek vagy scombrotoxicosisnak nevezték, mivel az ebbe a családba tartozó halak fogyasztásával hozható összefüggésbe, de az állapotot ma hisztamin-intoxikációnak vagy hisztamin-mérgezésnek nevezik.
Az utóbbi években egy másik, a hisztaminbevitelhez kapcsolódó rendellenességet is leírtak, amely enzimatikus hiányosságból ered. Bizonyos egyének képtelensége a hisztamin metabolizálására /lebontására/ (forrás) a bélben, ami érzékenységet eredményez az élelmiszerekben található normál vagy akár alacsony hisztaminszinttel szemben, segíthet megmagyarázni a hisztamin-intoxikacióval történelmileg összefüggő bizonytalanságok egy részét.
Az elmúlt évtizedben a hisztamin intolerancia társadalmi és tudományos elismerést kapott, és a kutatók érdeklődése a rendellenesség vizsgálata iránt jelentősen megnőtt. (forrás)
Na de, mi is az a hisztamin valójában?
A hisztamin egy természetes hírvivő molekula, amely kulcsszerepet játszik az immunrendszer (forrás)kommunikációjában. Elsősorban akkor aktiválódik, amikor a szervezet veszélyt érzékel – például egy allergén jelenlétében. Bár többféle feladatot is ellát a szervezetben, legismertebb az allergiás és anafilaxiás reakciók kiváltásában betöltött szerepéről.
Egy allergiás reakció során a szervezet túlreagál egy egyébként ártalmatlan idegen fehérjére (például pollenekre vagy állatszőrre). Ekkor az immunrendszer beindítja a hisztamin felszabadítását, ami különféle tüneteket vált ki. Enyhébb esetekben ez csak helyi panaszokat okoz, súlyosabb esetben azonban anafilaxiás (forrás) sokk is kialakulhat – ez már életveszélyes állapot.
A hisztamin elsősorban az úgynevezett hízósejtekben (a fehérvérsejtek egy típusa) és a bazofilekben (szintén immunsejtek) raktározódik. (forrás) Ezek a sejtek elszórva találhatók meg a szervezetben, különösen:
· A bőr alatt,
· Vér- és nyirokerek mentén,
· Az idegrendszerben,
· A tüdő és a bélrendszer környezetében.
Mi történik, amikor a hisztamin dolgozni kezd?
A hisztamin hatása attól függ, hogy mely receptorokhoz kapcsolódik a szervezetben. Négy különböző hisztaminreceptort ismerünk – ezek különböző funkciókat irányítanak.
H1 receptorok – A klasszikus allergiás válaszok motorjai
A H1 receptorok az egész testben megtalálhatók: idegsejtekben, erekben, légutakban. Aktiválásuk a jól ismert allergiás tüneteket okozza:
· Viszketés,
· Értágulat, kipirulás,
· Vérnyomáscsökkenés,
· Szapora pulzus,
· Orrfolyás, tüsszögés, nehézlégzés.
De nemcsak az allergiás válaszokban vesznek részt. Szerepük van az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásában, az étvágyban, a hőháztartásban, sőt még az emlékezésben és a tanulásban is.
H2 receptorok – Az emésztés mesterei
Ezek főleg a gyomor savtermelő sejtjeiben találhatók, de jelen vannak a szívben és a simaizomszövetekben is. Aktiválódásuk hatásai:
· Gyomorsavtermelés fokozása,
· Étvágy, emésztés elősegítése,
· Kipirulás, vérnyomáscsökkenés,
· Nyálkahártyák ingerlése.
H3 receptorok – A központi idegrendszer szabályozói
A H3 receptorok elsősorban az agyban, az idegsejtekben találhatók. Szabályozzák a hisztamin és más idegi ingerület átvívó anyagok – például dopamin, noradrenalin – felszabadulását. (forrás) Ezen receptorok gátlása jelenleg is kutatás tárgya neurodegeneratív betegségek (mint például Alzheimer-kór) kezelésében.
H4 receptorok – Az immunválasz finomhangolói
A H4 receptorokat a csontvelőben és az immunsejtek előalakjaiban találjuk meg. Ezek fontos szerepet játszanak a gyulladásos és autoimmun folyamatok szabályozásában – így célpontjai lehetnek a jövő gyulladásgátló terápiáinak is.(forrás)
Milyen betegségek kapcsolódnak a hisztaminhoz?
A hisztamin kulcsfontosságú tényező a következő allergiás állapotokban:(forrás)
Ekcéma (atópiás dermatitisz), psoriazis: viszketéssel és bőrpírral járó krónikus bőrgyulladás.
Kontakt dermatitisz: bőrreakció bizonyos anyagokkal való érintkezésre (pl. nikkel, illatanyagok).
Allergiás rhinitis (szénanátha): orrfolyással, tüsszögéssel és szemviszketéssel járó reakció.
Allergiás asztma: a légutak gyulladásával és szűkülésével járó betegség.
Allergiás kötőhártya-gyulladás: a szemfehérje duzzanata és irritációja allergének hatására.
Milyen tünetekkel jelentkezhet a hisztaminintolerancia?
Gyakori, hogy az emberek össze-vissza járják az orvosokat, mire rájönnek, hogy a hisztamin a ludas. Hiszen a tünetek komoly átfedésben vannak, más betegségek tüneteivel.
Hisztaminintolerancia esetén a szervezet nem képes megfelelően lebontani a hisztamint, ezért az felhalmozódik. Ennek oka lehet a lebontó enzimek (pl. DAO enzim) hiánya vagy csökkent működése.
A változatos tünetek lehetnek:
· emésztési problémák
· hasi, alhasi fájdalom, görcsök
· hasmenés
· székrekedés
· puffadás
· hányinger, hányás
· fejfájás vagy migrén
· orrdugulás vagy fül és arcüregproblémák
· légzőszervi problémák, nehézlégzés
· fáradtság
· viszkető, gyulladt bőr
· csalánkiütés, psoriasis, ekcéma
· szabálytalan menstruációs ciklus, görcsök
· gyomorgörcsök
· szöveti duzzanat
· magas vérnyomás
· szabálytalan szívverés
· szorongás, pszichés zavarok
· nehézség a testhőmérséklet szabályozásában
· szédülés
(forrás)
Miért nem tudja valaki lebontani a hisztamint?
1. Alacsony DAO enzim szint (genetikai vagy szerzett)
2. Gyógyszerek blokkolják a DAO működését (pl. fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, antidepresszánsok)
3. Bélproblémák (IBS, SIBO, Crohn), ahol a DAO termelődés zavart szenved
4. Túl sok hisztamin bevitele az étrenden keresztül
Most álljunk meg egy pillanatra és ismerkedjünk meg, ezzel a DAO-enzimmel.
A DAO enzim teljes neve: diamino-oxidáz.
Ez egy fehérjebontó enzim, ami kifejezetten a hisztamin lebontásáért felelős, különösen az étellel bejutó hisztamin esetében.
A szervezeted ezzel „semlegesíti” a túlzott mennyiségű hisztamint, mielőtt az allergiaszerű tüneteket okozna (pl. kiütés, hasmenés, fejfájás, vagy a fentebb felsoroltak bármelyike).
Főleg a vékonybél nyálkahártyájában termelődik, kisebb mennyiségben a:
Vastagbélben
Vesében
Placenta (terhesség alatt különösen aktív!)
Agyban – de itt inkább más hisztaminbontó enzimek, mint a HNMT működnek
Fontos: A DAO enzim legfőbb feladata az étellel érkező hisztamin lebontása a bélrendszerben.
Tehát akkor a szerepe a DAO-nak!
1. Hisztamin lebontás:
A DAO a táplálékból származó hisztamint lebontja, még mielőtt bekerülne a véráramba így megelőzi a tüneteket.
2. Védelem a hisztamin-túlterhelés ellen:
Ha a DAO nem működik jól a hisztamin felszívódik jönnek a tünetek: bőrpír, puffadás, fejfájás, viszketés stb.
3. Gyulladáscsökkentés:
Közvetve a DAO gátolja a hisztamin által kiváltott gyulladásos folyamatokat a belekben.
Mi történik, ha kevés a DAO enzim?
Ez az állapot a hisztaminintolerancia:
· A szervezeted nem tudja elég gyorsan lebontani a hisztamint
· Ez felhalmozódik, és olyan, mintha „allergiás” lennél
· Tünetek jönnek: fejfájás, orrfolyás, csalánkiütés, hasmenés, puffadás, szívdobogás, szorongás stb.
Okai lehetnek:
· Genetikai DAO-hiány
· Bélgyulladás, IBS, Crohn
· DAO-gátló gyógyszerek (pl. ibuprofen, antidepresszánsok)
· Gyulladt, sérült bélfal nem termel elég DAO-t
Tehát DAO enzim a bélfalad titkos fegyvere a hisztamin ellen. Ha jól működik, simán lebontja a kajából jövő hisztamint. Ha gyenge, akkor jönnek a tünetek, aztán vakaródzunk és puffadunk vagy görcsölünk.
Diagnózis – nem olyan egyszerű:
Nincs rá hivatalos „hisztaminintolerancia-teszt"(legalábbis én nem találtam).
Amit lehet, amit találtam, ezt is leginkább magánlaborokban:
DAO enzim szint mérése vérből ami
Hisztaminszint mérésére (nem túl megbízható)
Eliminációs diéta (hisztaminmentes étrend 2–4 hétig, majd visszaterhelés)
DAO enzim-gátló gyógyszerek a teljesség igénye nélkül–kategóriák szerint:
1. Fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, NSAID-ok:
· Aspirin (acetilszalicilsav tartalmú gyóygszerek)
· Ibuprofen (Algoflex, Nurofen stb.)
· Diclofenac (Cataflam, Voltaren)
· Naproxen (Aleve)
Ezek ugyan gyulladást csökkentenek, de közben DAO-gátlók is lehetnek.
2. Antidepresszánsok, pszichiátriai szerek:
· Amitriptylin (Elavil)
· Doxepin
· Sertralin, Fluoxetin (Zoloft, Prozac)
· MAO-gátlók (monoamin-oxidáz inhibitorok – klasszikus hisztaminbontás-blokkolók!)
3. Vérnyomáscsökkentők:
· Verapamil, Amlodipin, Metoprolol – egyes kalciumcsatorna-blokkolók és béta-blokkolók
Nem mindenkinél okoz gondot, de hajlamosíthatnak hisztamin-felhalmozódásra.
4. Antibiotikumok:
· Ciprofloxacin
· Clavulánsavval kombinált amoxicillin (pl. Augmentin)
· Isoniazid (TBC-ellenes gyógyszer)
5. Mucolyticumok (nyákoldók), megfázás elleni szerek:
· Acetylcystein (ACC, Fluimucil stb.) – fokozhatja a hisztamin-felszabadulást
· Dextrometorfán, pseudoefedrin – köhögéscsillapítók, orrdugulás elleni szerek
6. Antihisztaminok (igen, meglepő módon néhány!):
· Néhány H2-receptor-blokkoló (pl. ranitidin) paradox módon csökkenti DAO-t, miközben csillapítja a hisztamin hatását.
Nem minden antihisztamin árt, de némelyik összezavarhatja a rendszert.
7. Fogamzásgátlók, hormonális készítmények:
· Ösztrogénalapú fogamzásgátlók → gátolhatják a DAO működését (ezért a nők hajlamosabbak a hisztamin-túltöltésre bizonyos ciklusfázisokban)
Tipp:
Mindig nézd át a gyógyszereid nevét, hatóanyagát, és egyeztess szakemberrel, ha hisztaminintoleranciád van. Sokszor érdemes alternatív készítményre váltani, ami nem gátolja a DAO-t.
Mit lehet tenni?
1. Hisztaminban szegény étrend – kulcsfontosságú.
2. DAO enzim kiegészítő (pl. Daosin kapszula)De rengeteg jó táplálékkiegészítő kapható.
3. Probiotikumok, de nem mindegyik jó (kerülni kell a hisztamintermelő törzseket, pl. Lactobacillus casei!)
Kerülendő törzsek (hisztamintermelők!):
Lactobacillus casei
Lactobacillus bulgaricus
Lactobacillus helveticus
Javasolt törzsek (hisztamint bontók / nem termelők):
Bifidobacterium infantis
Bifidobacterium longum
Lactobacillus rhamnosus GG
Lactobacillus plantarum
Saccharomyces boulardii (élesztőgomba, nagyon hasznos!)
4. Bélfal regenerálás és DAO támogatás:
· L-glutamin – bélfalgyógyító
· Cink-karnozin, Réz, DAO enzim támogatás (forrás)
· B6-vitamin – DAO működéshez kell
· Quercetin, bromelain – természetes antihisztaminok
· Omega-3, kurkuma, kamilla – természetes gyulladáscsökkentők
5. Stresszcsökkentés – hisztamin felszabadulását a stressz is fokozza.
· Meditációk
· Agykontroll
· Mindfulness
· Sportolás
· Séta
A hisztaminérzékenység esetén kerülendő ételcsoportok, hisztaminszint megjelöléssel:
Magas hisztaminszintű ételek – erősen kerülendők:
· Érlelt sajtok (pl. parmezán, camembert, rokfort, minél érettebb) – magas
· Szalámi, kolbász, sonka, bacon (füstölt)– magas
· Konzervhalak (tonhal, szardínia, makréla) – magas
· Füstölt halak és húsok (pl. füstölt lazac) – magas
· Savanyú káposzta, kovászos uborka (erjesztett)– magas
· Alkoholos italok (bor, pezsgő, sör) – magas
· Ecet és ecetes termékek – magas
· Maradék ételek (pl. előző napi hús, hal) – magas
Közepes hisztaminszintű ételek – egyéni érzékenységtől függően kerülendők:
· Paradicsom – közepes
· Spenót – közepes
· Padlizsán – közepes
· Avokádó – közepes
· Csokoládé, kakaó – közepes
· Eper, málna, banán, ananász – közepes
· Diófélék (pl. dió, mogyoró, kesudió) – közepes
· Hagymák - közepes
Hasznos tipp:
Minél frissebb kevésbé feldolgozott az étel, annál alacsonyabb a hisztaminszint.
A gyors hűtés, az azonnali elfogyasztás és a fagyasztás segíthet a hisztaminképződés csökkentésében.
Most akkor nézzük egy kicsit részletesebben:
Hüvelyesek és zöldségek hisztaminérzékenyeknek
🟢 Jól toleráltak:
– Krumpli
– Édesburgonya
– Fejes káposzta
– Kelkáposzta
– Brokkoli
– Karfiol
🟡 Egyéni érzékenység esetén óvatosan:
– Zöldborsó
– Zöldbab
– Kukorica (friss formában)
🔴 Gyakori tünetkiváltók, inkább kerülendők:
– Bab (fehér, vörös, tarka)
– Csicseriborsó
– Sárgaborsó
– Savanyú káposzta
– Spenót
Gyümölcsök hisztaminérzékenyeknek
🟢 Jól toleráltak:
– Alma
– Körte
– Cseresznye
– Meggy
– Áfonya
🟡 Egyéni érzékenység esetén óvatosan:
– Banán
– Szőlő
– Görögdinnye
– Sárgadinnye
🔴 Gyakori tünetkiváltók, inkább kerülendők:
– Narancs
– Citrom
– Mandarin
– Kiwi
– Eper
– Málna
Fűszerek hisztaminintoleranciában
🟢 Jól toleráltak:
– Petrezselyem
– Bazsalikom (friss)
– Kapor
– Majoranna
– Oregánó (friss vagy morzsolt, nem túl régi)
– Fokhagyma (frissen, nem por!)
– Kurkuma
– Gyömbér (friss)
– Szerecsendió (kis mennyiségben)
🟡 Óvatosan, egyéni reakciók figyelése ajánlott:
– Kömény
– Római kömény
– Fahéj
– Zsálya
– Borsikafű
– Rozmaring
– Szegfűszeg
🔴 Kerülendő fűszerek:
– Feketebors
– Csípős paprika (chili, cayenne, kapszaicin tartalmúak)
– Mustármag
– Curry keverékek (többféle komponens + gyakran tartósítva)
– Szárított hagymapor, fokhagymapor (hisztaminfelszabadítók)
– Vegeta, ételízesítők, levesporok (adalékanyagok miatt)
Olajok és zsírok hisztaminintoleranciában
🟢 Jól toleráltak:
– Extra szűz olívaolaj
– Kókuszolaj (hidegen sajtolt)
– Ghí (tisztított, és adalékmentes vaj)
– Disznózsír (adalékmentes, nem füstölt)
– Lenmagolaj (frissen, hűtve)
– Kendermagolaj (hidegen sajtolt, hűtve)
🟡 Óvatosan:
– Napraforgóolaj (finomított formában nem ideális)
– Repceolaj (csak hidegen sajtolt, kis mennyiségben)
– Mogyoróolaj
– Szezámolaj
🔴 Kerülendők:
– Margarin
– Hidrogénezett növényi olajok
– Többszörösen hevített sütőolaj
– Füstölt zsírok vagy zsíros hús sütéséből visszamaradt olaj
Italok és édesítők – hisztaminérzékenyeknek
🟢 Jól tolerált italok és édesítők:
– Szénsavmentes ásványvíz
– Tisztított (szűrt) víz
– Rizstej (adalékmentes)
– Kókuszvíz (friss, nem dobozos)
– Tiszta juharszirup
– Eritrit
– Stevia (tisztított kivonat)
– Glükóz (szőlőcukor)
🟡 Egyéni érzékenységtől függően:
– Zabital (ha gluténmentes és friss)
– Mandulatej (adalékmentes)
– Méz (kis mennyiségben, inkább nyersen)
– Teák: rooibos, kamilla, mate – változó tolerancia
– Gyümölcslevek (frissen facsart, nem citrus!)
🔴 Kerülendők:
– Alkohol minden formája (vörösbor, sör = különösen tilos)
– Koffeines italok (kávé, energiaital, kóla)
– Fekete tea, zöld tea (hisztaminfelszabadítók lehetnek)
– Cukor (fehér kristálycukor)
– Fruktózszirup, glükóz-fruktóz szirup
– Mesterséges édesítők (aszpartám, aceszulfám-K, szacharin)
Élelmiszer-adalékanyagok – általában DAO-gátlók vagy hisztaminfelszabadítók
🔴 Kerülendő adalékanyagok:
– Nátrium-benzoát (E211)
– Kálium-szorbát (E202)
– Szulfitok (E220–E228)
– Glutamátok (E620–E625, pl. nátrium-glutamát – MSG)
– Tartrazin (E102)
– Aszpartám (E951)
– Nitritek, nitrátok (E249–E252)
– Színezékek, főleg az azo-színezékek (E110, E124 stb.)
– Propil-gallát (E310)
– BHA, BHT (E320, E321)
Ezek közül sok DAO-gátlóként működik, tehát akadályozza a hisztamin lebontását a szervezetben.
Gluténmentes + hisztaminbarát alapanyagok
🟢 Ajánlott gluténmentes, hisztaminbarát élelmiszerek:
– Fehér rizs
– Barna rizs (óvatosan, ha penészesedett tárolás volt)
– Quinoa
– Hajdina
– Köles
– Amaránt
– Tápióka
– Burgonya
– Édesburgonya
– Kukorica (friss, nem konzerv!)
– Rizsliszt, kukoricaliszt, tápiókaliszt
– Kókuszliszt
– Zabpehely (gluténmentes tanúsítvánnyal!)
🔴 Kerülendők (gluténmentes, de nem hisztaminbarát):
– Szójaliszt
– Csicseriliszt
– Babliszt, bab, borsó, hüvelyesek minden formában
– Savanyított tészták, kovásszal készült gluténmentes kenyerek (erjedés miatt)
– Feldolgozott GM termékek adalékanyagokkal
🟢 Jól tolerált tejtermékek (ritka kivételként)
– Friss, pasztőrözött tej (tehén, kecske – csak rövid időn belül fogyasztva)
– Laktózmentes tej (ha nincs más érzékenység)
– Friss túró (max. 1 napos, natúr, adalékmentes)
– Ghee (tisztított vaj – hisztaminmentes, ha jól készítik)
– Növényi alternatívák (nem fermentált!): rizstej, kókusztej, mandulatej (adalékmentesen)
Fontos: ezek is csak akkor működnek, ha tényleg frissek, és nincs más intolerancia (pl. kazeinallergia, tejfehérje-allergia).
🟡 Közepes rizikójú tejtermékek (egyéni toleranciafüggő)
– Kefir (élőflórás, de erjedt = problémás lehet)
– Natúr joghurt (nem gyümölcsös! – rövid ideig erjesztett formában van, kis mennyiségben bírható lehet)
– Tejszín (friss, pasztőrözött)
– Író (friss, natúr, adalékmentes)
– Mascarpone, ricotta (friss formában kis mennyiségben)
– Vaj (ha nem sós és nem többnapos)
Figyeld a saját tested! Van, aki a natúr joghurtot simán bírja, másnál beindítja a lavinát.
🔴 Kerülendő tejtermékek (hisztaminbomba kategória)
– Érlelt sajtok: parmezán, camembert, gouda, cheddar, trapista stb.
– Füstölt sajtok
– Gyümölcsjoghurtok (fermentált + gyümölcs + cukor + aroma = kombinált támadás)
– Ízesített kefírek
– Savanyított tejtermékek (pl. aludttej)
– Feldolgozott tejtermékek (kockasajt, ömlesztett sajt, sajtrúd stb.)
– Növényi „joghurtok” fermentált változatai (pl. szójajoghurt, kókuszjoghurt élőflórával)
– Tejpor, sűrített tej, UHT tej (hőkezelt, oxidált fehérjék → gyakori tünetkiváltók)
A hisztaminérzékenység és a tejtermékek nem jó barátok.
Minél frissebb és kevésbé fermentált, annál esélyesebb, hogy tolerálható.
Az érlelés, erjesztés, füstölés, aromásítás = egyértelmű ellenség.
Húsok, amelyek egyszerre gluténmentesek és hisztaminbarátok:
🟢 Jól toleráltak (ha frissek, nem pácoltak, nem vákuumozottak):
– Csirkemell, csirkecomb (friss, nem darált)
– Pulykamell, pulykacomb
– Nyúl
– Bárány (frissen vágva)
– Friss hal (helyben fogott, aznap fogyasztva)
– Friss belsőségek: máj, szív (ritkán, frissen)
– Friss tojás (nem főtt tárolt, hanem napos, házi, jól főzve)
🔴 Kerülendők:
– Darált hús (mire a boltba kerül, már tele van hisztaminnal)
– Vákuumcsomagolt húsok
– Füstölt, pácolt, szárított húsok
– Kolbász, virsli, felvágott
– Konzervhús, halrudacska, halpogácsa
– Feldolgozott vagy adalékos húsipari termékek (glutént és DAO-gátlót is tartalmazhatnak!)
Tehát: a hús maga gluténmentes, csak az ipari feldolgozás során kerülhet bele glutén vagy DAO-gátló adalék, viszont a tárolás alatt felgyűlik benne a hisztamin.
A belsőségek (máj, vese, szív, nyelv, pacal stb.) valóban gluténmentesek, viszont hisztaminérzékenység esetén már sokkal kényesebb a helyzet.
Belsőségek hisztaminintolerancia szempontjából
🟢 Jól tolerálható (csak frissen és gyorsan feldolgozva!)
– Csirkemáj, pulykamáj: ha közvetlenül vágás után főzöd meg, még elmehet kis mennyiségben
– Szív (csirke, pulyka, marha): izomszövet, nem annyira hajlamos hisztaminképződésre
– Tojássárgája: nem belsőség, de sokszor ide sorolják – általában biztonságos
🟡 Közepes rizikó – egyéni érzékenység függvénye
– Sertésmáj
– Marhamáj
– Sertésnyelv
– Marhanyelv
🔴 Kerülendő / gyakori tünetkiváltók
– Pacal (marha gyomor): hosszan áll, hosszan fő – hisztaminbomba
– Vese (sertés, marha): bomlásnak erősen kitett, sok bomlástermék
– Vér, véres hurka, disznósajt: mikrobiológiailag és hisztamin szempontból is problémás
– Belsőségekből készült feldolgozott ételek (pl. májas, kenőmájas, májkrém, hurka, resztelt máj): tele adalékkal + gyakran fűszeresek
Ha frissen vágott belsőségről van szó (pl. háztáji csirkemáj, aznap megfőzve), kis mennyiségben próbálható.
Ha üzletben kapható, vákuumcsomagolt, állott, akkor már nem éri meg a kockázatot.
A máj különösen gyorsan hisztamint termel, főleg ha állni hagyod, hűtés nélkül, vagy túlfőzöd.
A pacal már eleve szinte mindig piros zónás.
Szóval: a belsőségek gluténmentesek, de csak szigorúan frissen lehet esetleg próbálkozni velük – különben a hisztaminszintük az egekben lesz.
És majdnem kimaradt a (szinte) mindenki kedvence:
Feketekávé (koffeines kávé) és DAO
🔴 DAO szempontból problémás:
· Nem tartalmaz hisztamint, de hisztaminfelszabadító: serkenti a hízósejteket, hogy hisztamint engedjenek ki.
· Gátolhatja a DAO enzimet közvetetten, főleg nagy mennyiségben vagy éhgyomorra.
· Gyomorsavat is fokoz, ami irritálhatja a bélfalat ez tovább csökkentheti a DAO-termelést.
Tehát a feketekávé hisztaminérzékenyeknél gyakori tünetkiváltó: szívdobogás, szorongás, gyomorfájás, bőrtünetek is jöhetnek.
Cikóriakávé és DAO
🟡/🟢 Egyéni tolerancia mellett általában jól viselhető:
· Cikória gyökér nem tartalmaz koffeint, és nincs ismert DAO-gátló hatása.
· Tartalmaz inulint (prebiotikum) → jó a bélflórának, közvetve segítheti a DAO-termelést.
· Nincs direkt hisztaminfelszabadító hatása, de érzékenyeknél puffasztó lehet a benne lévő rostok miatt.
Hisztaminérzékenyeknél sokkal jobb alternatíva, de figyelni kell a bélreakciókra (főleg ha SIBO vagy IBS is jelen van).
És végül, de nem utolsósorban jöjjenek a kedvenceim:
Gyógynövények, amelyek TÁMOGATHATJÁK a DAO működését
🟢 Ezek vagy csökkentik a hisztaminszintet, vagy segítenek a bélfal regenerálásában, ami elősegíti a DAO enzim termelődését:
DAO-t támogató vagy közvetve hasznos gyógynövények:
· Csalánlevél
Enyhe antihisztamin hatás, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó – támogatja a kiválasztást
· Kvercetin-tartalmú növények:
– Vöröshagyma héj (nem a hagyma maga!)
– Zsálya, kakukkfű, kapribogyó
A kvercetin természetes hisztaminfelszabadulás-gátló
· Kamilla (enyhe – egyéni tolerancia!)
Gyulladáscsökkentő, segítheti a nyálkahártya regenerálódását
· Borsmenta
Simítja a beleket, csökkenti az irritációt – kis mennyiségben segíthet
· Gyömbér
Gyulladáscsökkentő, segíti az emésztést, enyhe DAO-támogató hatás
· Kurkuma (kurkumin)
Erős gyulladáscsökkentő, támogatja a bélflóra és nyálkahártya állapotát
· Máriatövis (szilimarin)
Májvédő, antioxidáns – a hisztamin kiürítését támogatja
· Zsurló, édesgyökér (deglicirrizált!)
Nyálkahártya-regenerálók, segíthetnek közvetve
Gyógynövények, amelyek GÁTOLHATJÁK a DAO-t vagy FOKOZZÁK a hisztamint
🔴 Ezek vagy DAO-gátló vegyületeket tartalmaznak, vagy hisztaminfelszabadítók – tehát kerülendők hisztaminérzékenység esetén:
Orbáncfű
DAO-gátló + számos gyógyszerrel kölcsönhatásba lép
Zöld tea, fekete tea
Hisztaminfelszabadító + koffein = nem jó kombó
Citrushéj-olajak (pl. narancs, citrom héja)
Magas hisztaminfelszabadító potenciál
Fahéj
Sokan rosszul reagálnak rá – gyakori allergén keresztreakció
Echinacea (kasvirág)
Immunserkentő, de allergizálhat és fokozhatja a hisztaminreakciókat
Macskakarom, és ginseng
Erősen stimuláló hatásúak, fokozhatják a hisztaminfelszabadulást
Szegfűszeg
Aromás, de DAO-gátlónak számít egyes források szerint
Ha hisztaminérzékeny vagy, nem minden gyógynövény barát. Lehet, hogy a „természetes” nem automatikusan jó. Figyeld magad, tesztelj óvatosan, és mindig friss vagy jól ismert forrásból használd őket!
FIGYELEM!
A honlapon megjelenő írások, nem feltétlenül, és nem minden esetben egyeznek a tulajdonos véleményével. Ismeretterjesztés célját szolgálják. A termékek ismertetése esetén a táplálékkiegészítők, az idevonatkozó szabályozás értelmében, NEM gyógyszerek, NEM gyógyhatású készítmények. A termékekről megjelenő, leírások, terméktapasztalatok, NEM orvosi, egészségügyi tanácsok, CSAK az egyén személyes tapasztalatát tükrözik. Az oldalon megjelenő írások EGYIKE SEM, orvosi, természetgyógyászi tanács. Kizárólag a megismerés célját szolgálja. Az itt megszerzett ismeretek NEM alkalmasak diagnózis, illetve öndiagnózis felállítására! Betegség esetén minden esetben keresse fel a megfelelő egészségügyi szakembert.
%
FIGYELEM!
A honlapon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.
Bármilyen felhasználásuk, kizárólag a honlaptulajdonos írásos engedélyével lehetséges!
Affiliate program
info@napielixir.hu