Napi Elixír a testnek és a léleknek


Az egészség nem csoda, hanem tudás és cselekvés kérdése. A holisztikus gyógyulás alapja a megértés.

A Napi Elixír olyan ismeretterjesztő írásokat kínál, amelyek nemcsak a fizikai jóllét, hanem a motiváció és a belső harmónia megteremtésében is segítség lehet.

Mi az a hatóanyag, mi az az adalékanyag – és mi a különbség közöttük?

A hatóanyag olyan természetes vagy mesterséges eredetű vegyület, amely a szervezetre közvetlen biológiai hatást fejt ki. Ide tartoznak a vitaminok, ásványi anyagok, flavonoidok, szaponinok, hormonok, vagy éppen gyógyszerek fő hatóanyagai – ezek a test működését befolyásolják: gyógyítanak, megelőznek, szabályoznak. A gyógynövények, étrend-kiegészítők, funkcionális élelmiszerek főként hatóanyagok miatt értékesek.

Az adalékanyag ezzel szemben olyan vegyület, amit az élelmiszerekhez technológiai céllal adnak hozzá: állagjavítás, tartósítás, színezés, édesítés vagy ízfokozás miatt. Tipikus példák: nátrium-nitrit (tartósítószer), karragén (sűrítőanyag), aszpartám (édesítőszer), vagy lecitin (emulgeálószer). Ezek nem az emberi testre kifejtett biológiai hatás miatt kerülnek a termékbe, hanem az étel ipari feldolgozhatósága miatt.

A különbség tehát az, hogy a hatóanyag a szervezetre hat, míg az adalékanyag az étel tulajdonságaira. Egyes vegyületek lehetnek mindkettők (pl. antioxidánsok), de az elsődleges szerepük dönti el, minek számítanak.

A „hatóanyagokat” azért fogyasztjuk, mert valamilyen élettani hatást várunk tőlük (pl. gyulladáscsökkentés, vércukorszint-csökkentés, emésztésjavítás).

Az adalékanyagokat viszont technológiai céllal használják (pl. hogy tartósabb, színesebb, homogénebb vagy édesebb legyen az étel) – de ettől még ezek is belépnek a szervezetbe, tehát, hatnak, lehet rájuk válaszreakció (pl. allergia, bélirritáció, hormonális zavar).

Ezen az oldalon rövid, de érthető definíciókat találsz a legtöbbször előforduló hatóanyagokról, adalékokról.


Aceszulfám-K, Advantám, Ajugosid, Akrilamid, Alantolakton, Aldehid, Alfa-pinén, Alkaloid, Alkamidok, Allantoin, Allicin, Allulóz, Anetol, Angelicin, Angyalika-savak, Antakrin, Antidiabetikum, Antifungális, Antihisztamin, Antikoaguláns, Antioxidáns, Apigenin, Arbutin, Astragalín, Ásványi anyagok, Aukubin, Autoimmun, Azulén, Benzodiazepinek, Berberin, Béta-pinén, Borneol, Chelidonin, Ciklamát, Cikóriasav, Cinarin, Cinculin, Cineol, Cinnamaldehid, Citral, Citronellál, Clinacin, Csersavak, Cserzőanyagok, Derivanciák, Diallil-diszulfid, Diuretikum, Epicatechin, Eritrit, Eschscholzin (kaliforniai mák alkaloid), Esculetin, Esculin, Esszenciális zsírsavak, Esztragoi, Eugenol, Fenchon, Fenol, Fenolkarbonsav, Fenolsavak, Fitokemikália, Fitoncidek, Fitoszterolok, Flavonoid, Foszfor, Foszforsav, Fruktóz, Furokumarinok, Gentiopikrin, Germakrén, Ginkgolidok, Glicin, Glicirrizin (édesgyökér kivonat), Glicirrizinát, Glikozid, Glutaminsav / Nátrium-glutamát (MSG), Glutén, Glükóz, Glükózszirup, Gyantaolaj, Gyantasav, Harman, Hemin, Hidroxikumarinok, Hypericin, Immunszuppresszáns, Inulin, Iridoid glikozid, Izokercitrin, Izokvercitrin, Izoramnetin, Juglon, Kaempferol, Kálium, Kamazulén, Kamfen, Kámfor, Kapszaicin, Karnitin, Karotinoidok, Karragén (E407), Karvakrol, Katalpol, Kávésav, Keserűanyagok, Klorofill, Klorogénsav, Koffein, Kreatin, Kumarinok, Kvercetin, Laktit, Lanolin, Lapacho, Lecitin (E322), Leukotriének, Lignánok, Limonén, Linalool, Luteolin, Maltit, Maltodextrin, Mannit, Melatonin, Menthon, Mentol, Miozin / Aktin, Mircén, Monk fruit (szerzetesgyümölcs-kivonat), Mucilaginózus anyagok, Nátrium-nitrit (E250), Neotám, Olajsav, Passiflorin, Peptidoglikáno, Peptikus, Phytoestrogén, Pirrolizidin, Poliacetilének, Polifenol, Poliszacharidok, Proantocianidinek, Prosztaglandin, Purinek, Resveratrol, Rosmarin-sav Rutainglikozidok, Salicin, Scopoletin, Sejkoiridoid, Shikimisav, Solidagoszaponinok, Spermidin (poliamin), Stevia (sztívia), Szabad gyökök, Szacharin, Szaponinok, Szorbit, Szteroidok, Szukralóz, Szulfátok, Szénhidrátok, Tagatóz, Tamiflu, Tanninok, Taraxacin, Taraxasterol, Tartrazin (E102), Taurin, Telített zsírok, Terpén, Terpinenololaj, Terpineol, Thaumatin, Timol, Toxikus, Triterpének, Umbelliferon, Valepotriátok, Verbaszkosid, Vitaminok, Xantonek, Xilit (nyírfacukor), Zsíroldékony vitaminok (A, D, E, K), Zsírsav,

Aceszulfám-K
Hőálló mesterséges édesítőszer, gyakori üdítőkben, süteményekben. Kalóriamentes, gyorsan kiürül a szervezetből. Az íze enyhén kesernyés, ezért más édesítőkkel kombinálják. Biztonságosnak tartják, de hosszú távú hatásairól kevés adat áll rendelkezésre.

Advantám
Új generációs mesterséges édesítőszer, akár 20 000-szer édesebb lehet a cukornál. Stabil, hőálló, nem emeli a vércukorszintet. Nagyon kis mennyiség kell belőle, így gazdaságos. Még ritkán használják, de engedélyezett és biztonságosnak tartott.

Ajugosid
A Bugleweed (Ajuga reptans) kék kürtvirág hatóanyaga. Pajzsmirigy-túltengés enyhítésére vizsgálták, mert gátolhatja a túlzott hormontermelést. Természetes, kevéssé ismert fitovegyület, mellékhatásokat ritkán okoz, de hormonkötő tulajdonságai miatt óvatosság szükséges.

Akrilamid
Magas hőmérsékleten keletkező vegyület, főként keményítőtartalmú ételek (pl. sült krumpli, chips) pirításakor. Gyanított rákkeltő. Nem adalék, hanem hőképződés eredménye. Mérsékelhető a sütési idő és hőmérséklet csökkentésével.

Alantolakton
Illóolaj-összetevő, főként fehér ürömben és sarkantyúkában található. Féreghajtó, gyulladáscsökkentő, enyhe nyugtató hatása is lehet. Nagy dózisban mérgező, ezért belsőleg csak ellenőrzött formában ajánlott.

Aldehid
Az aldehidek szerves vegyületek, amelyek illatanyagként, tartósítószerként és oldószerként is használatosak. Növényekben természetes formában is előfordulnak. A formaldehid különösen ismert – ez nagy dózisban mérgező és rákkeltő lehet. Egyes aldehidek az aromaterápiában is szerepelnek.

Alfa-pinén
Az alfa-pinén egy természetes terpén, amely megtalálható a fenyőfélék, rozmaring és más növények illóolajában. Enyhe gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatása miatt aromaterápiában is kedvelt. Belélegezve frissítő, de túlzott mennyiségben nyálkahártya-irritációt okozhat.

Alkaloid
Alkaloidok a növények által termelt nitrogéntartalmú vegyületek, melyeknek erős biológiai hatásuk van. Ilyenek például a koffein, morfin, nikotin. Egyes alkaloidok gyógyszerként használhatók, mások mérgezőek. Általában idegrendszerre hatnak – serkentik vagy éppen gátolják annak működését.

Alkamidok
Az alkamidok zsírsav-származékok, főként a bíbor kasvirágban (Echinacea) találhatók. Ezek az anyagok immunrendszert erősítő, gyulladáscsökkentő hatásúak. Növelhetik a fehérvérsejtek aktivitását. Természetes eredetük miatt népszerűek, de túlzott fogyasztásuk allergiás reakciót is kiválthat.

Allantoin
Az allantoin természetes eredetű bőrápoló összetevő, mely megtalálható például a feketenadálytőben. Gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, bőrnyugtató hatású. Kozmetikumokban használják száraz, érzékeny, irritált bőr kezelésére. Nem ismert káros hatása.

Allicin
Az allicin a fokhagyma hatóanyaga, ami a sejtek roncsolódásakor (pl. zúzás) keletkezik. Erős antibakteriális, antivirális és gombaellenes hatású. Hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez is. Fogyasztása hasznos, de túlzottan nagy adagban gyomorirritációt okozhat.

Allulóz
Alacsony kalóriatartalmú, természetesen is előforduló cukorféle, például fügében, mazsolában. Íze és állaga hasonlít a kristálycukoréhoz, de nem emeli jelentősen a vércukorszintet. Cukorbetegek is fogyaszthatják. Általában jól tolerált, ritkán okoz emésztési panaszt.

Anetol
Az anetol egy aromás vegyület, amely édesgyökérben, ánizsban, édesköményben található. Édes ízű, ízesítőként használják élelmiszerekben és gyógyszerekben. Enyhén nyugtató, görcsoldó hatása lehet. Nagy mennyiségben májkárosító lehet, de normál dózisban biztonságos.

Angelicin
Az angelicin egy furokumarin-származék, megtalálható az angelikában (orvosi angyalgyökér). Fototoxikus tulajdonságú, vagyis UV-fény hatására bőrreakciót válthat ki. Vizsgálják daganatellenes és gyulladáscsökkentő lehetőségeit is, de még kísérleti stádiumban van.

Angyalika-savak
Az angyalikafélékben előforduló szerves savak, főként az emésztésre és gyulladásokra gyakorolt hatásuk miatt érdekesek. Antibakteriális és étvágyjavító hatással bírnak. Használatuk főként a népi gyógyászatban elterjedt. Túladagolva irritációt okozhatnak.

Antakrin
Ritkán említett vegyület, egyes szövegekben gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító szerként hivatkoznak rá, de hivatalos adat kevés. Valószínűleg szintetikus eredetű hatóanyag. Használata előtt mindig orvosi forrásból kell tájékozódni.

Antidiabetikum
Olyan gyógyszer vagy természetes hatóanyag, amelyet a vércukorszint szabályozására használnak. Ide tartozik az inzulin, a metformin, de növényi kivonatok is. Célja a cukorbetegség kezelése. Hasznos, de mellékhatásai lehetnek, orvosi felügyelet szükséges.

Antifungális
Gombaellenes hatóanyag, amelyet bőrgomba, candida vagy más fertőzések ellen alkalmaznak. Lehet gyógyszer, krém vagy természetes kivonat (pl. teafaolaj). Hasznos, de hosszú távú alkalmazásnál rezisztencia vagy bőrirritáció is kialakulhat.

Antihisztamin
Olyan hatóanyag, amely gátolja a hisztamin nevű vegyület hatását. Allergiás tünetek (pl. viszketés, tüsszögés) csökkentésére használják. Vannak álmosító és nem álmosító típusai. Hasznos, de mellékhatásként álmosság vagy szájszárazság előfordulhat.

Antikoaguláns
Véralvadásgátló hatóanyag, amelyet trombózis, stroke vagy szívinfarktus megelőzésére alkalmaznak. Lassítják a véralvadási folyamatokat. Gyógyszerformában (pl. warfarin, heparin) elterjedtek. Hasznosak, de túlzott vérzékenységet okozhatnak, orvosi ellenőrzés szükséges.

Antioxidáns
Olyan anyag, amely semlegesíti a szervezetben keletkező káros szabad gyököket. Természetes formájukban vitaminok (pl. C-, E-vitamin), flavonoidok, ásványi anyagok. Segítik a sejtek védelmét, lassítják az öregedést. Túladagolva egyes szintetikus formák károsak lehetnek.

Apigenin
Flavonoid vegyület, főként a kamillában, petrezselyemben, zellerben található. Enyhe nyugtató, gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású. Vizsgálják rákellenes potenciálját is. Természetes formájában hasznos, biztonságos, mellékhatása ritka.

Arbutin
A medveszőlő és más gyógynövények hatóanyaga. A bőr világosítására, pigmentfoltok halványítására használják. Gátolja a melanin szintézist. Természetes, de túl sok bevitele hidrokkinonná alakulhat, ami vitatott hatású vegyület.

Astragalín
Flavonoid, melyet több növény – például a hárs vagy az astragalus gyökér – tartalmaz. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatású. Vizsgálják idegrendszeri és szívvédő szerepét is. Hasznos lehet természetes formában, mellékhatásáról ritkán számoltak be.

Ásványi anyagok
A szervezet működéséhez elengedhetetlen tápanyagok, például kalcium, magnézium, vas, cink. Részt vesznek az anyagcserében, csontépítésben, immunrendszer működésében. Hiányuk betegségeket okozhat, túladagolásuk is káros lehet. Változatos étrenddel pótolhatók.

Aszpartám
Mesterséges édesítőszer, amely 200-szor édesebb a cukornál. Ételekben, italokban, rágókban használják. Fenilalanin nevű aminosavból áll, fenilketonuriásoknak tilos. Általában biztonságosnak tekintik, de sokan fejfájást, emésztési gondokat tapasztalnak tőle.

Aukubin
Iridoid glikozid vegyület, főként útifűfélékben található. Gyulladáscsökkentő, májvédő, antivirális hatású. Vizsgálják antioxidáns tulajdonságait is. Természetes eredetű, általában biztonságos, de még kevés humán kutatás érhető el róla.

Autoimmun
Nem egy konkrét anyag, hanem immunológiai állapot, amikor a szervezet saját sejtjei, szövetei ellen fordul. Több mint 80 ismert betegség (pl. lupus, Hashimoto, sclerosis multiplex) tartozik ide. Oka összetett, lehet genetikai és környezeti is. Krónikus, de kezelhető.

Azulén
Természetes kék színanyag, például kamillából vagy cickafarkból vonják ki. Erős gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató hatású, gyakran használják kozmetikumokban, kenőcsökben. Enyhíti az irritációt, biztonságos és jól tolerálható összetevő.

Benzodiazepinek
Szintetikus gyógyszercsoport, szorongás, alvászavar és epilepszia kezelésére használják (pl. diazepam, alprazolam). Rövid távon hatékonyak, de hozzászokást, függőséget okozhatnak. Hosszú távú használatuk csak orvosi felügyelettel javasolt.

Berberin
Keserű ízű alkaloid, sárga színű vegyület. Megtalálható többek közt az aranygyökérben, tárnicsban. Antibakteriális, vércukorszint-csökkentő, emésztést javító hatású. Cukorbetegek és IR-esek körében népszerű természetes kiegészítő.

Béta-pinén
Természetes terpén, főként fenyőfélék illóolajában található. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, aromaterápiában is népszerű. Belélegezve frissítő, mentális tisztaságot fokozó hatása lehet. Általában biztonságos, de érzékenyeknél irritációt okozhat.

Borneol
Természetes eredetű terpénalkohol, megtalálható többek között a rozmaringban és kámforban. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő hatású. Gyakran használják illóolajokban, balzsamokban. Általában biztonságos, de nagy dózisban enyhe idegrendszeri hatása lehet.

Chelidonin
A vérehulló fecskefű egyik fő hatóanyaga. Görcsoldó, vírusellenes, enyhén fájdalomcsillapító. Belsőleg óvatosan, kis dózisban használják. Nagy mennyiségben májkárosító lehet, így csak szakértői irányítás mellett ajánlott.

Ciklamát
Mesterséges édesítőszer, gyakran más édesítőkkel keverik. Nem hizlal, de bizonyos országokban (pl. USA) betiltották állatkísérletes rákkockázat miatt. Európában engedélyezett, de sokan kerülik. Nagy mennyiségben húgyhólyagra lehet káros.

Cikóriasav
A cikória és más növények (pl. articsóka, bazsalikom) hatóanyaga. Erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő és májvédő tulajdonságú. Kávépótlókban is előfordul. Hasznos lehet emésztésre, vércukorszintre, általában jól tolerált természetes vegyület.

Cinarin
Az articsóka egyik fő hatóanyaga. Májvédő, epehajtó, koleszterinszint-csökkentő hatású. Gyakran alkalmazzák emésztésjavítóként. Természetes, biztonságosnak tartott anyag, de epeelzáródás esetén nem ajánlott. Étrend-kiegészítőkben is megtalálható.

Cinculin
Természetes növényi hatóanyag, főként cikória kivonatokban található. Vizsgálják vércukor- és inzulinszintre gyakorolt hatását. Potenciális antidiabetikus tulajdonságokkal bírhat. Jelenleg étrend-kiegészítők összetevőjeként elérhető. Kevéssé kutatott, de ígéretes.

Cineol
Más néven eukaliptol, az eukaliptusz és babér illóolajainak fő komponense. Antimikrobiális, hurutoldó, gyulladáscsökkentő hatású. Használják inhalálásra, megfázás kezelésére. Kis mennyiségben biztonságos, de túlzott adagban nyálkahártya-irritációt okozhat.

Cinnamaldehid
A fahéj fő hatóanyaga, illóolajokban is előfordul. Erős aromájú, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságú. Használják élelmiszeriparban, parfümökben, természetes tartósítószerként is. Nagy mennyiségben irritáló lehet, de normál fogyasztásban biztonságos.

Citral
Illóolaj-komponens, főként citromfűben, citromhéjban található. Erős citrusos illatú, fertőtlenítő, antibakteriális hatású. Illatszerek, tisztítószerek és élelmiszerek aromájában használatos. Érzékenyeknél bőrirritációt okozhat, de kis mennyiségben biztonságos.

Citronellál
A citronellaolaj egyik fő alkotóeleme, rovarriasztóként és illatszer-alapanyagként ismert. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatása is van. Természetes kozmetikumokban gyakori. Általában biztonságos, de nagy dózisban bőrirritációt, allergiát válthat ki.

Clinacin
A Clinacin egy klindamicin-hidroklorid hatóanyagot tartalmazó antibiotikum, amely főként bőrgyulladások, pattanások, gennyes sebek és aknék kezelésére szolgál. Helyileg alkalmazva baktériumellenes hatású. Hosszabb távon rezisztenciát vagy bőrirritációt is okozhat.

Csersavak
Tanninokként is ismertek, növényekben – például fekete teában, tölgyfakéregben – találhatók. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő, összehúzó hatásúak. Használják hasmenés és sebek kezelésére. Nagy mennyiségben gátolhatják a tápanyagok felszívódását.

Cserzőanyagok
Más néven tanninok, főként fák kérgében, teában, szőlőhéjban találhatók. Antibakteriális, összehúzó hatásúak, segítenek sebek gyógyulásában, hasmenés ellen is használják. Nagy mennyiségben csökkenthetik a tápanyagok felszívódását.

Derivanciák
Kémiai származékok, adalékok, amelyek egy alapvegyület módosításával keletkeznek. Gyógyszerek, hatóanyagok, illóolajok esetében gyakori fogalom. A cél gyakran hatékonyság vagy stabilitás növelése. Hasznosságuk az alapmolekulától függ.

Diallil-diszulfid
A fokhagyma egyik fő kénes vegyülete, erős antibakteriális, gombaellenes és antioxidáns hatású. Vizsgálják rákellenes potenciálját is. Jellegzetes illatot ad. Természetes és hasznos, de koncentrált formában irritáló lehet.

Diuretikum
Víz- vagy vizelethajtó hatású anyag, amely elősegíti a szervezet víz- és sókiválasztását. Használják magas vérnyomás, ödéma vagy vesebetegségek kezelésére. Lehet gyógyszer vagy növényi kivonat (pl. csalán). Hosszú távon elektrolitvesztést okozhat.

Epicatechin
Flavonoid típusú antioxidáns, megtalálható például kakaóban, teában, almában. Javíthatja a szív- és érrendszeri egészséget, gyulladáscsökkentő hatású. Természetes, biztonságos, segíthet az inzulinérzékenység javításában is. Egészséges étrend része lehet.

Eritrit
Cukoralkohol, természetesen is előfordul, de iparilag erjesztéssel állítják elő. Szinte kalóriamentes, nem emeli a vércukorszintet, fogkímélő. Nagy mennyiségben puffadást, hasmenést okozhat, de általában jól tolerálható. Népszerű természetes édesítőszer.

Eschscholzin (kaliforniai mák alkaloid)
Enyhe nyugtató, altató hatású vegyület. Nem kábító, de segíti az elalvást és csökkenti a szorongást. Természetes növényi hatóanyag, gyermekeknél is alkalmazzák. Jól tolerált, de hatása egyénenként eltérhet.

Esculetin
Kumarin-származék, amely egyes növényekben (pl. vadgesztenye) található. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő és érfalerősítő hatású. Használják visszérproblémák és bőrgyulladások kezelésére. Természetes eredetű, jól tolerálható.

Esculin
A vadgesztenye egyik fő hatóanyaga. Csökkenti a hajszálerek törékenységét, javítja a vérkeringést, főként visszér- és aranyérkrémekben található. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású. Természetes, de nagy mennyiségben toxikus lehet.

Esszenciális zsírsavak
Olyan zsírsavak (pl. omega-3, omega-6), amelyeket a szervezet nem tud előállítani, csak táplálékból nyerhet. Fontosak a sejtfalak felépítéséhez, idegrendszer és hormonműködés szempontjából. Hiányuk gyulladáshoz, bőrproblémákhoz vezethet.

Esztragoi
A tárkony és ánizs illóolajának egyik fő komponense, aromás, enyhén édes illatú. Ízesítőként, illatszerekben és néha gyógynövénykivonatokban is használják. Nagy mennyiségben genotoxikus lehet, így csak kis adagban biztonságos.

Eugenol
A szegfűszeg olajának fő hatóanyaga, erős fertőtlenítő, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. Fogászatban is használják ideiglenes tömésekhez. Természetes eredetű, de nagy dózisban májkárosító lehet.

Fenchon
A fenyőfélék, édeskömény illóolajában található terpén. Frissítő, antibakteriális hatású, aromaterápiában és emésztést segítő teakeverékekben is használják. Természetes, biztonságos, de nagy dózisban ingerlő lehet a légutakra.

Fenol
Egyszerű aromás vegyület, fertőtlenítő és tartósítószerként használták korábban. Magas koncentrációban mérgező, bőrre és nyálkahártyára veszélyes. Ma már főként ipari, nem gyógyászati célokra használják. Természetes formája is létezik növényekben.

Fenolkarbonsav
Fenolból és karbonsavból álló vegyületcsoport, természetes antioxidánsok közé tartoznak. Növényekben gyakori, segítik a gyulladások csökkentését, védenek a sejtkárosodás ellen. Élelmiszerekben, gyógynövényekben is megtalálhatók.

Fenolsavak
Szerves savak, amelyek fenolos szerkezettel rendelkeznek. Növényekben antioxidánsként működnek, védik a sejteket az oxidatív stressztől. Gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatásúak. Zöldségek, gyümölcsök tartalmazzák, étrendünk része lehet.

Fitokemikália
Növényekben előforduló természetes vegyületek, amelyek nem tápanyagok, de kedvező élettani hatással lehetnek. Ilyenek például flavonoidok, lignánok, karotinoidok. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, daganatellenes tulajdonságaikat kutatják.

Fitoncidek
Növények által kibocsátott illékony anyagok, amelyek gátolják a baktériumok, gombák szaporodását. Az erdők „gyógyító levegőjének” részei. Belélegezve kedvező hatással lehetnek az immunrendszerre. Természetes antibakteriális védekezés formái.

Fitoszterolok
Növényi eredetű vegyületek, amelyek szerkezetileg hasonlítanak a koleszterinhez. Segíthetnek csökkenteni a „rossz” LDL-koleszterin szintet. Megtalálhatók magvakban, hüvelyesekben, növényi olajokban. Jótékony szívvédő hatásuk miatt ajánlottak.

Flavonoid
Növényi eredetű polifenol vegyületek, erős antioxidáns hatással. Többek közt a citrusfélékben, bogyós gyümölcsökben, hagymában fordulnak elő. Védik a sejteket, gyulladáscsökkentők, érfalerősítők. Rendszeres fogyasztásuk jótékony a szív- és érrendszerre.

Foszfor
Esszenciális ásványi anyag, amely a csontok, fogak és sejtmembránok szerkezetének része. Fontos szerepe van az energiaátvitelben (ATP). Megtalálható húsban, tejtermékekben, magvakban. Hiánya ritka, de túladagolása vesebetegeknél problémás lehet.

Foszforsav
Szervetlen sav, amelyet gyakran használnak üdítőitalok savanyítására. Erős savként hosszú távon károsíthatja a fogzománcot, csökkentheti a csont ásványianyag-tartalmát. Élelmiszer-adalékként (E338) is ismert. Fogyasztása mértékkel ajánlott. Előszeretettel alkalmazzák Cola italokban.

Fruktóz
Természetes gyümölcscukor, megtalálható gyümölcsökben, mézben, és iparilag is előállítják (pl. kukoricaszirupként). Gyorsan emészthető, de túlzott fogyasztása májterhelést, inzulinrezisztenciát okozhat. Mértékkel hasznos, nagy mennyiségben káros lehet.

Furokumarinok
Növényekben előforduló vegyületek (pl. zeller, petrezselyem), amelyek UV-fény hatására bőrreakciókat válthatnak ki (fototoxicitás). Egyes típusaik gyógyszerként is vizsgáltak, de fokozott óvatosságot igényelnek napfény mellett. Természetes, de nem veszélytelen.

Gentiopikrin
Keserűanyag, főként a tárnicsgyökérben található. Serkenti az emésztőnedvek elválasztását, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatású. Használják keserű gyógyteákban, likőrökben. Biztonságos, de íze erősen keserű.

Germakrén
Természetes seszkviterpén vegyület, amely több növény illóolajában (pl. kamilla, cickafark) megtalálható. Gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és rovarriasztó hatású. Illóolajként használják, biztonságos, de bőrirritációt okozhat érzékenyeknél.

Ginkgolidok
A ginkgo biloba leveleiből származó vegyületek. Vérkeringést javító, agyműködést támogató, antioxidáns hatásúak. Főként időskori memóriacsökkenés esetén használják. Természetes, biztonságos, de vérhígítókkal együtt nem ajánlott.

Glicin
A legegyszerűbb aminosav, amely fontos az idegrendszer működésében és a kollagénképzésben. Nyugtató hatású, segítheti az alvást, az agyi funkciókat. Természetes formában ételekben is jelen van. Általában biztonságos, mellékhatás nélkül.

Glicirrizin (édesgyökér kivonat)
Az édesgyökér fő hatóanyaga, természetes édesítőszerként is ismert. Gyulladáscsökkentő, antivirális hatású lehet, de nagy mennyiségben vérnyomás-emelkedést, káliumhiányt, vízvisszatartást okozhat. Rövid távon hasznos, de hosszú távon óvatosan kell vele bánni.

Glicirrizinát
A glicirrizin sója, édesgyökérkivonatok része. Gyulladáscsökkentő, vírusellenes hatású lehet. Gyakran használják emésztési panaszokra. Hosszú távon vagy nagy dózisban vérnyomás-emelkedést, vízvisszatartást okozhat, ezért mértékkel fogyasztandó.

Glikozid
Növényekben gyakori vegyülettípus, melyek cukorrészből és nem cukorjellegű komponensből (aglikon) állnak. Sok gyógynövény hatóanyaga ebbe a csoportba tartozik. Hatásuk változatos: lehetnek szívre hatók, gyulladáscsökkentők vagy hashajtók.

Glutaminsav / Nátrium-glutamát (MSG)
Ízfokozó adalékanyag, ami fokozza az „umami” (húsos) ízt. Gyakori levesporokban, snackekben, gyorsételekben. Biztonságosnak tartják, de érzékenyeknél fejfájást, zsibbadást, „kínai étterem szindrómát” okozhat. E-száma: E621.

Glükóz
Egyszerű cukor, a szervezet elsődleges energiaforrása. Megtalálható a vérben, gyümölcsökben, mézben, keményítőtartalmú ételekben. Vércukorszintként is ismert. Létfontosságú, de magas szintje cukorbetegséghez vezethet.

Glükózszirup
Magas cukortartalmú, sűrű folyadék, amit kukoricából vagy búzából nyernek. Gyakran használt édességekben, üdítőkben. Magas glikémiás indexű, gyors vércukorszint-emelkedést okoz. Nem tiltott, de túlzott fogyasztása kerülendő.

Glutén                                                                                                                               

A glutén gabonafehérje, elsősorban búzában, árpában, rozsban fordul elő. Sokaknál emésztési panaszokat, gyulladást, autoimmun reakciót (pl. cöliákiát) válthat ki. Érzékenyeknél kerülendő, másoknál nem feltétlenül káros.

Gyantaolaj
Illékony komponenseket tartalmazó természetes kivonat, amelyet gyantákból (pl. fenyőgyanta) nyernek. Fertőtlenítő, légúttisztító hatású lehet. Aromaterápiában, kenőcsökben használatos. Belélegezve nyugtató hatású, de érzékenyeknél irritációt okozhat.

Gyantasav
A gyanták nem illékony, szilárd része, főként antibakteriális, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító tulajdonságokkal. Külsőleg alkalmazzák kenőcsökben, balzsamokban. Természetes és hatékony, de bőrirritáció ritkán előfordulhat.

Harman
Természetes alkaloid, például banánban, dohányban is előfordul. A MAO (monoamin-oxidáz) enzim gátlásával hat, ezért pszichoaktív tulajdonságai lehetnek. Kisebb dózisban nem mérgező, de koncentrált formában hallucinogénként is használják.

Hemin
A hemoglobin része, vasban gazdag vegyület, főként vörös húsban található. Fontos a vérképzéshez, de oxidatív stresszt is fokozhat, ha túl sok jut be. A vas természetes formája, jól hasznosul, de nem mindenkinél előnyös túlzott mennyiségben.

Hidroxikumarinok
A kumarinok származékai, amelyek véralvadásgátló, gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatással bírhatnak. Egyes gyógyszerek hatóanyagai, például a warfarin is ebbe a csoportba tartozik. Természetes formáik gyógyteákban is előfordulnak.

Hypericin
Az orbáncfű hatóanyaga, amely fényérzékenyítő és antidepresszáns tulajdonságokkal bír. Enyhítheti a szorongást, hangulatingadozást. Kölcsönhatásba léphet gyógyszerekkel, így alkalmazása odafigyelést igényel. Természetes, de nem veszélytelen.

Immunszuppresszáns
Az immunrendszer működését gátló anyagok. Alkalmazzák autoimmun betegségek, szervátültetések után, hogy csökkentsék a kilökődést. Gyógyszerként hatékonyak, de fertőzésveszélyt növelnek. Csak orvosi ellenőrzés mellett használhatók.

Inulin
Természetes rostanyag, főként cikóriagyökérben és csicsókában található. Prebiotikus hatású, segíti a bélflóra egyensúlyát. Lassítja a cukor felszívódását, támogatja az emésztést. Általában jól tolerált, de puffadást okozhat érzékenyeknél.

Iridoid glikozid
Növények által termelt keserű vegyületek, erős gyulladáscsökkentő és immunmoduláló hatással. Megtalálhatók például a macskagyökérben, útifűben. Természetes eredetű, jól tolerált, de ízük gyakran kellemetlenül keserű.

Izokercitrin
Flavonoid glikozid, több gyümölcsben és gyógynövényben előfordul. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, sejtvédő hatású. Vizsgálják májvédő és szívvédő tulajdonságait is. Természetes, mellékhatás nélküli vegyületként tartják számon.

Izokvercitrin
A quercetin (kvercetin) egyik természetes származéka, szintén flavonoid. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, allergiaellenes hatása miatt étrend-kiegészítőkben is megtalálható. Biztonságos, támogatja a sejtek védelmét és az immunrendszer működését.

Izoramnetin
Flavonoid, főként hagymában, körömvirágban, bogyós gyümölcsökben található. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, sejtvédő hatású. Kutatják rákellenes és szívvédő lehetőségeit. Természetes vegyület, általában jól tolerált, étrend-kiegészítőkben is előfordul.

Juglon
A diófélék (pl. fekete dió) héjában és gyökerében található naftokinon vegyület. Erős antibakteriális, gombaellenes és rovarriasztó hatású. Külsőleg bőrproblémákra használják. Nagy mennyiségben toxikus lehet, belső használata óvatosságot igényel.

Kaempferol
Flavonoid, amely megtalálható brokkoliban, almában, spenótban. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, máj- és szívvédő hatású. Vizsgálják rákellenes potenciálját is. Természetes eredetű, étrenddel könnyen bevihető, mellékhatása nem ismert.

Kálium
Fontos ásványi anyag, szerepe van az idegek, izmok és a szív működésében. Megtalálható gyümölcsökben (pl. banán), zöldségekben, hüvelyesekben. Hiánya izomgörcsöt, túladagolása szívritmuszavart okozhat. Fontos a megfelelő egyensúly.

Kamazulén
A kamilla illóolajának egyik fő gyulladáscsökkentő vegyülete, jellegzetes kék színű. Erős bőrnyugtató, antibakteriális hatású. Külsőleg ekcémára, irritációkra alkalmazzák. Természetes, jól tolerálható, kozmetikumokban is kedvelt összetevő.

Kamfen
Monoterpén vegyület, több illóolajban (pl. fenyő, menta) megtalálható. Antimikrobiális, légzéskönnyítő, rovarriasztó hatása van. Aromaterápiában használatos. Természetes eredetű, de túlzott belélegzése nyálkahártya-irritációt okozhat.

Kámfor
A kámforfa kérgéből származó vegyület, erős illatú, hűsítő, fertőtlenítő hatású. Használják balzsamokban, kenőcsökben izomfájdalom és megfázás ellen. Külsőleg hatásos, de belsőleg mérgező, ezért csak óvatosan szabad alkalmazni.

Kapszaicin
A csípős paprika hatóanyaga, amely a csípősségért felel. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, vérkeringés-serkentő hatású. Külsőleg ízületi panaszokra alkalmazzák. Belsőleg is serkentő, de túlzott mennyiségben irritáló lehet.

Karnitin
Zsírsavak sejten belüli szállításához nélkülözhetetlen vegyület, főként húsban, belsőségekben van jelen. Energiatermelést segít, zsírégetésben szerepe van. Természetes, étrendi pótlása sportolóknál, időseknél előnyös lehet.

Karotinoidok
Zsíroldékony pigmentek, például béta-karotin, lutein, likopin. Erős antioxidánsok, védik a szemeket, a bőrt és az immunrendszert. Megtalálhatók sárga-narancs színű zöldségekben. Fontosak, biztonságosak, de túlzott bevitel esetén bőr elszíneződést okozhatnak.

Karragén (E407)
Tengeri vörösmoszatból származó sűrítő, stabilizáló anyag. Gyakori tejtermékekben, növényi tejekben. Állatkísérletekben bélgyulladást váltott ki, embereknél vitatott. Természetes, de érzékeny emésztőrendszernél érdemes kerülni.

Karvakrol
Főként az oregánó olajban található vegyület. Erős antibakteriális, gombaellenes, gyulladáscsökkentő hatása van. Alkalmazzák légúti és emésztőrendszeri fertőzések ellen. Erős ízű és illatú. Természetes, de koncentrált formában irritáló lehet.

Katalpol
Iridoid glikozid, főként az orvosi macskagyökérben és útifűfélékben található. Gyulladáscsökkentő, neuroprotektív, vércukorszint-csökkentő hatású lehet. Természetes vegyület, kutatások szerint máj- és vesevédelemben is hasznos.

Kávésav
Fenolsav, erős antioxidáns hatású. Megtalálható kávéban, gyümölcsökben, zöldségekben. Sejtvédő, gyulladáscsökkentő, cukoranyagcserét támogató tulajdonságai vannak. Természetes, étrend részeként hasznos. Túladagolása ritka, jól tolerálható.

Keserűanyagok
Növényekben található anyagcsoport, melyek fokozzák az emésztőnedvek termelését, javítják az étvágyat és az emésztést. Előfordulnak például tárnicsban, ezerjófűben. Általában biztonságosak, de epeelzáródás, epekővesség esetén nem javasoltak.

Klorofill
Zöld növényi festékanyag, a fotoszintézishez nélkülözhetetlen. Emberi szervezetben vérképző, méregtelenítő, szagtalanító hatással bír. Alkalmazzák étrend-kiegészítőkben, zöldturmixokban. Természetes, biztonságos, de nagy dózisban hashajtó lehet.

Klorogénsav
Erős antioxidáns hatású fenolsav, megtalálható kávéban, articsókában, almában. Lassítja a cukor felszívódását, gyulladáscsökkentő, sejtvédő. Vizsgálják a fogyásban és cukoranyagcsere javításában betöltött szerepét is. Természetes és hasznos.

Koffein
Természetes alkaloid, a kávé, tea, kakaó fő serkentő hatóanyaga. Fokozza az éberséget, javítja a koncentrációt, élénkíti a központi idegrendszert. Kis dózisban hasznos, de nagy mennyiségben szorongást, álmatlanságot, szívdobogást okozhat.

Kreatin
Izomműködést segítő vegyület, főként vörös húsban és halban található. Fokozza az izomerőt és az állóképességet, emiatt sportolók is használják kiegészítőként. Természetes, jól tolerált, de vesebetegeknek óvatosan alkalmazandó.

Kumarinok
Aromás vegyületek, megtalálhatók például szénaillatú növényekben, fahéjban. Vérhígító, gyulladáscsökkentő és illatanyagként használtak. Természetes formában biztonságos, de nagy mennyiségben májkárosító hatásuk is lehet (pl. fahéj esetében).

Kvercetin
Erős antioxidáns flavonoid, amely gyümölcsökben, hagymában, brokkoliban is előfordul. Csökkentheti a gyulladást, támogatja az immunrendszert, allergiaellenes hatású. Természetes, jól tolerált, étrend-kiegészítők formájában is elérhető.

Laktit
Cukoralkohol, amelyet főként laktózból állítanak elő. Cukormentes édességek, rágók, diabetikus termékek édesítésére használják. Alacsonyabb kalóriatartalmú, lassabban szívódik fel. Nagyobb adagban puffadást, hasmenést okozhat, de mérsékelten fogyasztva biztonságos.

Lanolin
Gyapjúviasz, amelyet juhgyapjúból nyernek. Hidratáló, bőrpuhító hatású, gyakori kenőcsökben, ajakbalzsamokban. Természetes, de gyapjúallergiásoknál irritációt, allergiás reakciót okozhat. Bőrvédőként nagyon hatékony.

Lapachol
A lapacho (pau d’arco) fa kérgéből származó vegyület. Antibakteriális, gombaölő, vírusellenes tulajdonságokat mutat. Vizsgálják rákellenes potenciálját is, de klinikai bizonyíték még kevés. Természetes, de nagy dózisban májkárosító lehet.

Lecitin (E322)
Természetes emulgeálószer, ami segít az olaj és víz keveredésében. Szójalecitin a leggyakoribb, jelen van csokiban, margarinban, péksütikben. Általában biztonságos, de a szójaallergiások figyeljenek rá.

Leukotriének
Gyulladásos mediátorok, a szervezet saját anyagai, melyek allergiás reakciókban és asztmában játszanak szerepet. Gyógyszerekkel (pl. leukotrién-receptor blokkolók) szabályozható hatásuk. Túlzott termelődésük krónikus gyulladást okozhat.

Lignánok
Lenmagban, szezámban, teljes kiőrlésű gabonákban fordulnak elő. Fitoösztrogén hatású polifenolok, amelyek hormonális egyensúlyt támogathatnak, antioxidáns tulajdonságúak. Különösen menopauza idején hasznosak lehetnek.

Limonén
Citrushéjban található illóolaj-komponens, frissítő, fertőtlenítő, emésztést segítő hatású. Illatszerekben, tisztítószerekben és aromaterápiában is gyakori. Természetes, de érzékeny bőrűeknél irritációt vagy allergiás reakciót okozhat.

Linalool
Virágos, enyhén édes illatú terpénalkohol, megtalálható például levendulában, korianderben. Nyugtató, antimikrobiális hatású, illóolajokban népszerű. Természetes, általában jól tolerált, de allergiás reakciót válthat ki érzékenyeknél.

Luteolin
Flavonoid vegyület, amely gyulladáscsökkentő, antioxidáns és sejtvédő hatással bír. Megtalálható zellerben, petrezselyemben, kakukkfűben. Vizsgálják rákellenes és neuroprotektív hatását is. Természetes, biztonságos, jól felszívódó anyag.

Maltit
Cukoralkohol, amit gyakran használnak cukormentes csokoládéban és édességekben. Íze hasonlít a cukoréhoz, de kevesebb kalóriát tartalmaz. Mérsékelt vércukorszint-emelkedést okoz. Túlzott fogyasztása haspuffadást, bélgázt, hasmenést okozhat.

Maltodextrin
Félig lebontott keményítő, sűrítőként, térfogatnövelőként, édesítőként is használják. Gyakori porított élelmiszerekben, fehérjeshake-ekben, levesekben. Gyors vércukorszint-emelkedést okoz, cukorbetegeknek nem ideális. Természetes, de feldolgozott.

Mannit
Cukoralkohol, természetes formában algákban, gombákban is megtalálható. Enyhén édes, alacsony glikémiás indexű. Vízmegkötő tulajdonsága miatt gyógyszerekben is használják. Túl nagy mennyiségben hashajtó hatású. Általában biztonságos.

Melatonin
Bár hormonként ismert, kis mennyiségben egyes gyümölcsök (pl. meggy) is tartalmazzák. Szabályozza az alvásciklust, antioxidáns tulajdonságú is. Természetes forrásból nehezebben, inkább kiegészítő formában hatásos.

Menthon
A borsmenta illóolaj egyik komponense, enyhén hűsítő, frissítő hatású. Illatszerekben, szájápolási termékekben és aromaterápiában használják. Természetes, biztonságosnak tekintett, de nagy mennyiségben enyhe nyálkahártya-irritációt okozhat.

Mentol
A borsmenta fő hatóanyaga, erős hűsítő, fájdalomcsillapító és légzéskönnyítő tulajdonságú. Használják torokpasztillákban, kenőcsökben, orrspray-kben. Természetes, biztonságos, de érzékenyeknél hidegérzetet, irritációt válthat ki.

Miozin / Aktin
Izomfehérjék, amelyek az izomösszehúzódásért felelnek. Minden állati hús alapvető fehérje-összetevői. Emésztésük során aminosavakká bomlanak, fontosak izomépítéshez, regenerációhoz. Természetes és nélkülözhetetlen fehérjeforrások.

Mircén
Terpén vegyület, megtalálható például a komlóban, mangóban, kakukkfűben. Nyugtató, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású. Aromaterápiában, illóolajokban használják. Természetes eredetű, általában biztonságos, de nagy dózisban álmosító lehet.

Monk fruit (szerzetesgyümölcs-kivonat)
Természetes édesítőszer, a Luo Han Guo (Szerzetesek körtéje) nevű gyümölcsből nyerik. Akár 150-200-szor édesebb a cukornál, de nem emeli a vércukorszintet. Antioxidáns tartalma miatt hasznos lehet. Biztonságosnak tartják, nincs ismert káros mellékhatása.

Mucilaginózus anyagok
Nedvességmegkötő, nyákosító hatású vegyületek, pl. útifűben, mályvában. Védik a nyálkahártyát, enyhítik a köhögést, gyomor- és bélpanaszokat. Természetes, jól tolerált, külsőleg és belsőleg is alkalmazzák nyugtatóként.

Nátrium-nitrit (E250)
Húsok, kolbászok, felvágottak tartósítószere, gátolja a botulizmus kialakulását. Ugyanakkor hő hatására nitrozaminok képződhetnek belőle, amelyek rákkeltő hatásúak lehetnek. Kis mennyiségben engedélyezett, de gyakori fogyasztása nem ajánlott.

Neotám
Nagyon erős mesterséges édesítőszer, az aszpartám származéka, de annál stabilabb. Körülbelül 7000-szer édesebb a cukornál. Nem emeli a vércukrot, hőálló. Biztonságosnak minősítették, fenilketonuriások is fogyaszthatják. Ritkán használják önállóan.

Olajsav
Egyszeresen telítetlen zsírsav, amely olívaolajban, avokádóban, kókuszban, diófélékben található. Szívbarát, csökkentheti a „rossz” LDL-koleszterint. Élelmiszerekben és bőrápolásban is hasznos. Természetes, az egészséges zsírfogyasztás része.

Nem összekeverendő a hő hatására keletkezett olajsavval. Magas hőfokon (pl. bő olajban sütéskor) az olaj bomlani kezd.

Ekkor oxidáció indul, és káros vegyületek keletkeznek: transzzsírsavak, akrilamid, aldehidek, amelyek gyulladást, érfalkárosodást, sejtkárosodást okozhatnak.

Ezek a vegyületek mérgezőbbek és hosszú távon egészségkárosítók, főként ismételten használt olajban (pl. fritőzben).

Passiflorin
A golgotavirág (Passiflora) nyugtató hatású alkaloidja. Alkalmazzák enyhe szorongás, alvászavar, idegesség kezelésére. Természetes, mellékhatása ritka. Kisebb dózisban is hatékony lehet, gyakori teákban, tinktúrákban.

Peptidoglikánok
A baktériumok sejtfalát alkotó vegyületek. Az immunrendszer felismeri őket, ezért szerepük van fertőzések felismerésében. Bakteriális vakcinákban, kutatásokban is fontosak. Természetes baktériumalkotók, nem fogyasztásra szolgálnak.

Peptikus
Olyan folyamatokra vagy anyagokra utal, amelyek a gyomor emésztésével, savtermelésével kapcsolatosak. Peptikus fekély pl. a gyomor vagy nyombél nyálkahártyájának sérülése. Nem hatóanyag, hanem élettani fogalom.

Phytoestrogén
Növényi eredetű vegyületek, amelyek az ösztrogén hormonhoz hasonló hatást fejtenek ki. Szójában, lenmagban gyakoriak. Enyhíthetik a menopauza tüneteit, de hormonális érzékenység esetén óvatosan kell velük bánni.

Pirrolizidin
Alkaloidok egy csoportja, amelyeket egyes gyógy- és dísznövények termelnek. Nagy mennyiségben májkárosító, rákkeltő lehet. Európában több gyógynövényt korlátoztak emiatt. Alacsony dózisban is kerülendő, biztonságos alternatívák léteznek.

Poliacetilének
Természetes vegyületek, főként fészkesvirágzatú növényekben (pl. körömvirág) találhatók. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatást mutattak ki. Illékonyak, növényvédelemben és fitoterápiában is vizsgálják. Természetesek, de kevéssé ismert hatásprofiljuk van.

Polifenol
Átfogó csoport, amely flavonoidokat, tanninokat, fenolsavakat foglal magába. Erős antioxidáns hatásúak, segítik a sejtvédelmet, csökkentik a gyulladást. Megtalálhatók a zöld teában, bogyós gyümölcsökben, vörösborban. Természetes, hasznos, napi szinten fogyasztható.

Poliszacharidok
Hosszú szénláncú szénhidrátok, például keményítő, cellulóz, inulin. Energiát biztosítanak, rostként támogatják az emésztést, immunerősítő hatásúak is lehetnek. Természetes formájuk (pl. zabban, gombákban) fontos része az egészséges étrendnek.

Proantocianidinek
Erős antioxidáns flavonoidok, legnagyobb mennyiségben a szőlőmagban, áfonyában találhatók. Védik az ereket, gátolják a gyulladást, erősítik az immunrendszert. Természetes, biztonságos vegyületek, étrend-kiegészítőkben is elérhetők.

Prosztaglandin
A szervezet által termelt hormonszerű vegyületek, amelyek a gyulladások, fájdalom, vérzés és izomösszehúzódások szabályozásában vesznek részt. Gyógyszerek (pl. NSAID-ok) hatása ezek gátlásán alapul. Túltermelésük problémás lehet.

Purinek
Nitrogéntartalmú vegyületek, amelyek a hús, belsőségek lebontásakor húgysavvá alakulnak. Nagy mennyiségben fogyasztva köszvényt válthatnak ki. Mértéktartás ajánlott, főleg húsfogyasztásban érzékenyeknek vagy vesebetegeknek.

Resveratrol
Erős antioxidáns, főként a szőlőhéjban, vörösborban, áfonyában található. Sejtvédő, gyulladáscsökkentő, szív- és érrendszerre jótékony hatású. Vizsgálják rákellenes és öregedéslassító szerepét. Természetes, biztonságos, étrend-kiegészítőkben is elérhető.

Rosmarin-sav

Egy természetes polifenol, amely erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Gyakran alkalmazzák bőrgyulladások, allergiák és ízületi panaszok enyhítésére a gyógynövényalapú készítményekben.

Rutainglikozidok
A rutában és más flavonoidtartalmú növényekben előforduló glikozidok. Kapillárisvédő, vérkeringést javító hatásúak. Használják aranyér, visszér, érgyengeség kezelésére. Természetes, de túl nagy adagban fényérzékenyítő lehet.

Salicin
Fűzfakéregben található vegyület, a szintetikus aszpirin természetes előfutára. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású. Enyhébb hatású, mint a gyógyszer, de gyomorkímélőbb is. Természetes fájdalomcsillapítás egyik alappillére.

Scopoletin
Kumarin-származék, többek között noniban, kamillában fordul elő. Gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású lehet. Vizsgálják antidepresszáns és antioxidáns szerepét is. Természetes, jól tolerálható vegyület.

Sejkoiridoid
Iridoid típusú glikozid, keserűanyag, gyakran fordul elő például az olajfalevélben. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatású. Vizsgálják vírusellenes potenciálját is. Természetes, de keserű íze miatt kevésbé népszerű.

Shikimisav
Természetes anyag, amely főként az ánizsban fordul elő. A Tamiflu (influenza elleni gyógyszer) gyártásának alapanyaga. Részt vesz több biológiai hatóanyag szintézisében. Általában biztonságos, de ipari feldolgozás nélkül nem hatásos.

Solidagoszaponinok
Aranyvessző növényben található szaponinvegyületek. Gyulladáscsökkentő, vizelethajtó, immunerősítő hatásúak. Húgyúti fertőzések és ödéma ellen is alkalmazzák. Természetes eredetű, enyhén habzó, általában jól tolerált összetevők.

Spermidin (poliamin)
Természetes vegyület, amely sejtvédő, sejttisztító (autofágia) folyamatokat támogat. Megtalálható búzacsírában, gombákban, hüvelyesekben. Öregedésgátló hatása miatt kutatások középpontjában áll. Jelenleg étrend-kiegészítőkben is hozzáférhető.

Stevia (sztívia)
Természetes eredetű édesítőszer, a stevia növény leveleiből vonják ki. Nem emeli a vércukorszintet, kalóriamentes, 200-300-szor édesebb a cukornál. Nincs ismert káros hatása, a természetes édesítők között az egyik legnépszerűbb. Enyhén kesernyés utóíze lehet.

Szabad gyökök
Instabil molekulák, amelyek sejtkárosodást, gyulladást, öregedést okoznak. A szervezet antioxidánsokkal védekezik ellenük. Külső források: dohányzás, UV-sugárzás, légszennyezés. Túlzott szabadgyök-termelődés betegségekhez vezethet.

Szacharin
Az egyik legrégebbi mesterséges édesítőszer, akár 300-szor édesebb a cukornál. Kalóriamentes, főként diétás termékekben használják. Korábban gyanúsították rákkeltő hatással, de később biztonságosnak minősítették. Fémes utóíze sokak szerint kellemetlen.

Szaponinok
Természetes, habzást okozó vegyületek, amelyek erősítik az immunrendszert, gyulladáscsökkentők és antimikrobiális hatásúak. Megtalálhatók pl. ginzengben, édesgyökérben. Nagy dózisban irritálhatják a gyomrot, de mérsékelt mennyiségben hasznosak.

Szénhidrátok
A szervezet fő energiaforrásai, ide tartoznak a cukrok, keményítők és rostok. Gyorsan vagy lassan felszívódó formában fordulnak elő. Mértékletes bevitelük szükséges, de túlzott fogyasztásuk elhízáshoz, inzulinrezisztenciához vezethet.

Szorbit
Természetes cukoralkohol, főként gyümölcsökben található. Diabetikus termékekben és rágógumikban használják. Mérsékelten édes, nem emeli erősen a vércukorszintet. Túlzott fogyasztása puffadást, hasmenést okozhat. Fogkímélő tulajdonságú.

Szteroidok
Szerves vegyületek csoportja, ide tartoznak hormonok (pl. kortizol, tesztoszteron) és gyulladáscsökkentő gyógyszerek is. Lehetnek természetesek vagy szintetikusak. Orvosi alkalmazásuk hatékony, de hosszú távon mellékhatásokat okozhatnak.

Szukralóz
A szukralóz egy hőálló, mesterséges édesítőszer, kb. 600-szor édesebb a cukornál. Nem emeli a vércukorszintet, kalóriamentes. Széles körben használják italokban, édességekben. Általában biztonságosnak tartják, de újabb kutatások szerint befolyásolhatja a bélflórát.

Szulfátok
Szulfátsók, természetesen is előfordulnak ásványvizekben. Használják gyógyszerekben, étrend-kiegészítőkben (pl. glükózamin-szulfát). Tisztítószerekben is gyakoriak (pl. SLS). Élelmiszerekben adalékanyagként jelenhetnek meg.

Tagatóz
Természetes cukorhelyettesítő, a tejcukorból származik. Íze és állaga a répacukoréhoz hasonló, de alacsony glikémiás indexű. Cukorbetegeknek is ajánlott, prebiotikus hatású lehet. Túlzott fogyasztása puffadást, hasmenést okozhat, de általában jól tolerálható.

Tamiflu
Influenzaellenes gyógyszer, hatóanyaga az oszeltamivir, amely a vírus szaporodását gátolja. Shikimisavból szintetizálják. Orvosi vényre kapható, tünetek enyhítésére használatos. Mellékhatásként hányinger, fejfájás jelentkezhet.

Tanninok
Cserzőanyagként is ismertek, erős antioxidáns, antibakteriális és összehúzó hatású vegyületek. Fekete teában, borban, tölgyfakéregben gyakoriak. Támogatják a bélrendszer egészségét, de nagy mennyiségben csökkenthetik a vasfelszívódást.

Taraxacin
A gyermekláncfű (Taraxacum officinale) egyik keserűanyaga. Serkenti az epe- és emésztőnedv-elválasztást, enyhén vizelethajtó. Használják emésztési panaszokra, puffadásra. Természetes, biztonságos, de epeelzáródás esetén kerülendő.

Taraxasterol
Gyermekláncfűben található triterpénvegyület. Gyulladáscsökkentő, májvédő, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Kutatások szerint hozzájárulhat a sejtek védelméhez. Természetes eredetű, jól tolerálható, étrend-kiegészítőkben is vizsgálják.

Tartrazin (E102)
Sárga mesterséges színezék, főként üdítőkben, édességekben fordul elő. Hiperaktivitással és allergiás reakciókkal is összefüggésbe hozták. Több országban már korlátozták. Érzékenyeknek, gyerekeknek nem ajánlott.

Taurin
Kéntartalmú aminosav-származék, húsban, halban, tejben található. Az idegrendszer, a szem és a szív működésében is szerepet játszik. Gyakran használják energiaitalokban. Természetes, de mesterséges formában túlzott bevitele kerülendő.

Telített zsírok
Főként állati eredetű zsiradékokban és kókuszolajban találhatók. Szobahőmérsékleten szilárdak. Túlzott fogyasztásuk összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségekkel, de mérsékelt mennyiségben szükségesek a hormontermeléshez és sejtfelépítéshez.

Terpén
Növényi eredetű, illékony szénhidrogén-vegyületek csoportja. Aromájuk miatt illóolajok fő alkotói. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő, idegrendszerre ható tulajdonságuk is lehet. Természetes, gyakori az aromaterápiában és fitoterápiában.

Terpinenololaj
Valószínűleg terpinen-4-ol olajára utal (pl. teafaolajban található). Erős antibakteriális, gombaellenes, gyulladáscsökkentő hatású. Pattanások, bőrfertőzések ellen hatékony. Természetes, biztonságos, de koncentráltan bőrirritációt okozhat.

Terpineol
Monoterpén-alkohol, kellemes lilaszerű illattal. Megtalálható például fenyőolajban, citrusfélékben. Antimikrobiális, nyugtató, szorongáscsökkentő hatású. Illatszerekben, aromaterápiában, tisztítószerekben is alkalmazzák. Természetes, jól tolerált.

Thaumatin
Természetes fehérjealapú édesítőszer, a nyugat-afrikai katemfe gyümölcsből származik. Nem emeli a vércukorszintet, intenzíven édes, de van enyhe utóíze. Élelmiszeriparban ízfokozóként is használják. Biztonságosnak minősítették, nem ismert káros hatása.

Timol
A kakukkfű és oregánó illóolajának egyik fő antibakteriális összetevője. Erős fertőtlenítő, gombaölő, gyulladáscsökkentő hatású. Fogkrémekben, szájvizekben is használják. Természetes, általában biztonságos, de nagy adagban enyhén irritáló lehet.

Toxikus
Olyan anyag, amely már kis mennyiségben is károsíthatja a szervezet működését. Lehet természetes vagy mesterséges eredetű. Hatása függ az adagolástól, bejutás módjától. Minden anyag lehet toxikus, ha túl sokat viszünk be belőle.

Triterpének
Nagy szénatomszámú, természetes vegyületek, melyek sok gyógy- és fűszernövényben megtalálhatók (pl. gyermekláncfű, ginszeng). Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, immunerősítő és daganatellenes hatásokat mutatnak. Természetes, jól tolerált hatóanyagok.

Umbelliferon
Kumarin-származék, több ernyősvirágzatú növény (pl. petrezselyem) hatóanyaga. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, májvédő és enyhén fényérzékenyítő hatású. Vizsgálják öregedésgátló és antibakteriális tulajdonságait is. Természetes, ritkán irritáló.

Valepotriátok
A macskagyökér (valeriana) nyugtató hatású vegyületei. Csökkentik a szorongást, javítják az alvás minőségét, nem okoznak függőséget. Természetes, jól tolerált, de hosszú távon a hatékonyság csökkenhet.

Verbaszkosid
A szöszös ökörfarkkóró és más gyógynövények antioxidáns hatóanyaga. Gyulladáscsökkentő, sejtregeneráló és immunmoduláló tulajdonságú. Természetes, jól tolerált, gyakran használják torokfertőtlenítő teákban, kivonatokban.

Vitaminok
Esszenciális, kis mennyiségben szükséges szerves vegyületek, amelyek az anyagcserét, immunrendszert, sejtműködést szabályozzák. Hiányuk súlyos betegséget okozhat. Víz- és zsírban oldódó formákban léteznek. Természetes forrásból a legjobban hasznosulnak.

Xantonek
Növényi eredetű polifenolos vegyületek, melyek antioxidáns, gyulladáscsökkentő és daganatellenes hatásúak lehetnek. Főként mangosztán gyümölcsben találhatók. Vizsgálják neuroprotektív és immunmoduláló lehetőségeiket. Természetes, biztonságosnak tartott.

Xilit (nyírfacukor)
Természetes cukoralkohol, főként nyírfából nyerik. Íze a cukoréhoz hasonló, de lassabban emeli a vércukorszintet. Fogbarát, ezért rágókban gyakori. Túlzott fogyasztásnál hasmenést okozhat. Kutyák számára mérgező, embereknek általában biztonságos.

Zsíroldékony vitaminok (A, D, E, K)
Húsokban, belsőségekben (májban főleg) megtalálhatók. Elengedhetetlenek a látás, immunrendszer, véralvadás és sejtvédelem szempontjából. Mértékkel hasznosak, de túlzott bevitelük zsírraktárakban felhalmozódhat, és mérgezést okozhat.

Zsírsav
A zsírok és olajok alapegységei. Lehetnek telített vagy telítetlen típusúak. Nélkülözhetetlenek a sejtfelépítéshez, energiaforrásként szolgálnak, és szerepet játszanak a hormonműködésben. Fontos a megfelelő egyensúly bevitelük során.

Ha tetszett, amit olvastál, kérlek oszd meg!
👉 Megosztás a Facebookon

««« Vissza a blogokhoz

FIGYELEM!

A honlapon megjelenő írások, nem feltétlenül, és nem minden esetben egyeznek a tulajdonos véleményével. Ismeretterjesztés célját szolgálják. A termékek ismertetése esetén a táplálékkiegészítők, az idevonatkozó szabályozás értelmében, NEM gyógyszerek, NEM gyógyhatású készítmények. A termékekről megjelenő, leírások, terméktapasztalatok, NEM orvosi, egészségügyi tanácsok, CSAK az egyén személyes tapasztalatát tükrözik. Az oldalon megjelenő írások EGYIKE SEM, orvosi, természetgyógyászi tanács. Kizárólag a megismerés célját szolgálja. Az itt megszerzett ismeretek NEM alkalmasak diagnózis, illetve öndiagnózis felállítására! Betegség esetén minden esetben keresse fel a megfelelő egészségügyi szakembert.

%

FIGYELEM!

A honlapon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.

Bármilyen felhasználásuk, kizárólag a honlaptulajdonos írásos engedélyével lehetséges!